Kalla: ”De frågade vilka underkläder hon bär”

Fem snabba med Charlotte Kalla
Charlotte Kalla
Foto: Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Från den presskonferens med Johaug i Falun som Kalla refererar till
Foto: Expressen TV
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Flera elitidrottskvinnor har den senaste tiden vittnat om kränkande behandling. 

Och nu berättar skidstjärnan Charlotte Kalla att även hon har utsatts. 

– Det har kommit opassande frågor till och med under presskonferenser, säger Kalla. 

I en krönika i SportExpressen tidigare i höst skrev friidrottaren Moa Hjelmer om hur hon upplever att hon, och andra kvinnliga idrottare, bedöms efter sitt utseende, och att det finns en kroppsfixering inom idrotten. 

”Jag själv är en 30-årig småbarnsmorsa. Jag har genetiskt sett desto mer underhudsfett och mina muskler syns inte så mycket på ytan. Dessutom har mina två graviditeter lämnat tydliga spår, med stora ärr över hela magen och mycket lös hud som flänger när jag springer. Jag ser helt enkelt inte speciellt vältränad ut”, skriver Hjelmer i sin krönika och fortsätter:

”Trots mitt yttre så är det ändå jag som är snabbast eftersom att det gömmer sig så mycket mer under ytan än vad någon någonsin kan se”. 

Efter det har de båda skidskyttarna Hanna Öberg och Stina Nilsson också vittnat om att det finns en kroppsfixering inom skidvärlden. 

– Det finns en helt annan fixering vid hur idrottstjejer ser ut, att man i vissa fall bryr sig mer om det än själva prestationen, sa Öberg då. 

Och nu får Öberg och Nilsson medhåll från längdskidstjärnan Charlotte Kalla.

– Det är svårt att vet hur mina manliga kolleger har blivit bemötta. Men under åren har det kommit en hel del opassande frågor, till och med presskonferensen, säger Charlotte Kalla och minns speciellt ett tillfälle som fick henne att häpna:

– Jag kommer ihåg att det var under VM i Falun. När Therese Johaug helt plötsligt fick en fråga om vad hon bar för underkläder. 

– Det var så att man studsade till. Och det är självklart inte okej på något vis med sådana frågor. 

”Som att det är okej”

Charlotte Kalla menar att problemet med kroppsfixering och kränkande kommentarer kring kvinnokroppar är ett utbrett problem. 

– Det känns som det återspeglar hur det är i samhället i stort. Som att det är okej att tycka till om kvinnokroppar eller vad man som kvinna har i korgen när man är och handlar. Det behöver inte vara någon som man möter i verkligheten som kommer med kommentaren. Som det är nu med sociala medier, det är så lätt att tycka till och det är hemskt att det är så. 

Kalla välkomnar dock att ämnet debatteras. 

– Jag tycker att det är jättebra att diskussionen om det här kommer upp, förhoppningsvis kan det leda till en bättre situation i framtiden. 

TV: Fem snabba med Frida Karlsson

Fem snabba med Frida Karlsson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.