Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kalla är färdig med sin karriär”

Charlotte Kalla.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Hon får just nu rubriker i både Norge och Finland.
Hennes formsvacka beskrivs som ”en kollaps”.
Krönikören Pekka Holopainen menar att Kalla är färdig med sin karriär.

VAL DI FIEMME. Tre minuter och 45 sekunder från täten.

Tredje bäst av svenskorna.

Charlotte Kalla har det tungt i Tour de ski – och det väcker nu uppståndelse i både Norge och Finland. 

– Hon är färdig med sin karriär, säger Ilta-Sanomats krönikör Pekka Holopainen.

Charlotte Kalla, 32, har en otrolig meritlista. Hon har bland annat vunnit tre OS-guld, tre VM-guld och tolv världscuptävlingar.

Men den här säsongen har det inte blivit några segrar alls för Kalla. I stället har hon varit oväntat långt ifrån prispallen, i lopp efter lopp.

Och hon har varit bekymrad.

Efter etapp fyra i Val di Fiemme, där hon slutade på 14:e plats, förklarade Kalla att hon helst inte ville prata med journalisterna i intervjuzonen:

– Jag vet inte hur många minuter som jag har pratat om att vara nummer 14, nummer elva… Till slut får man nog. Det är inte jättekul att analysera när man inte har något svar. Jag önskar att jag kunde säga varför.

”En pina att se henne”

Hennes formsvacka uppmärksammas nu i både Norge och Finland.

Birger Löfaldli, krönikör i den norska tidningen Adresseavisen, konstaterar att Kalla har haft problem förut. Men den här gången är svackan djupare än tidigare och det finns inte heller någon förklaring på problemen.

Han tycker det är ”en pina” att se den tidigare Tour de ski-vinnaren ligga så långt ner i resultatlistan.

”En gång var hon starkast, snabbast och mest populär i den här tävlingen. Nu är hon varken stark eller snabb. Det är bara populariteten hon har kvar”, skriver Löfaldli.

Det är dock många i Norge som hoppas att Kalla kan resa sig igen.

– Charlotte Kalla är ju inte bara folkkär i Sverige, utan även i Norge. Så har det varit ända sen hon slog igenom i Tour de ski 2008. Hon är en sympatisk tjej som har gett de norska åkarna en tuff kamp under många års tid, säger Fredrik Stuve som är reporter på Dagbladet.

– Det är många i Norge som vill se Charlotte Kalla lyckas.

Färdig med karriären?

Även i Finland är det just nu rubriker om Charlotte Kalla.

Tidningen Iltalehti beskriver hennes svacka som ”en kollaps”. Men experten Toni Roponen är ändå hoppfull om att det ska komma en vändning för den svenska veteranen.

– Tidigare under hennes karriär har det tagit ganska lång tid för henne att komma tillbaka efter att hon haft problem med kroppen. Och i december 2018 gick hon över gränsen i träningen. Men hon brukar alltid kunna resa sig igen, säger Roponen.

Pekka Holopainen, som är krönikör i tidningen Ilta-Sanomat, är inte lika säker på att Charlotte Kalla kommer att komma tillbaka till den nivån som hon varit på tidigare.

Han tycker att hon ser ut att vara färdig med sin karriär.

– Hon behöver inte vinna längre. Hon har gjort sitt. Hon har medaljer och pengar så att det räcker, säger Holopainen.

– Hon behöver inte lägga av, hon får göra som hon vill. Men man kan inte lägga någon press på henne just nu, det är orimligt. Orsaken till att hon presterar på den här nivån, det vet jag inte. Men hon har gjort sitt, så att säga. Hon är den största i svensk längdåknings historia.

Saknar du henne i toppen av resultatlistan?

– Absolut. Hon är den bästa längdskidåkaren på länge som förstår det finska språket.

Pekka Holopainen fortsätter:

– Men jag är inte säker på att det förbi för henne, hon har haft svåra perioder förut. Jag blir överraskad om hon lägger av efter den här säsongen. Jag tycker absolut att hon ska fortsätta två år till, över OS i Peking 2022.

Tour de ski avslutas under söndagen med den klassiska klättringen upp för monsterbacken Alpe Cermis.

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor

LÄS MER: Tour de ski 2019/2020 – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.