Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Största målet är att få köra JVM”

Jonna Sundling vann sprinten i Falun.
Tove Ericsson siktar på en plats i JVM. Helgens tävlingar en chans att visa upp sig inför det mästerskapet.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

De svenska skidtalangerna jagar en plats i JVM-truppen – då direktsänder SportExpressen från samtliga tre tävlingsdagar i Skellefteå.

En som är på jakt efter en JVM-biljett är Tove Ericsson, 18.

– Det börjar närma sig att man ska prestera nu, säger hon.

När de svenska längdskidtalangerna samlas i Skellefteå för Bauhaus Cup och ett JVM-test på söndag direktsänder Expressen från samtliga tre tävlingsdagar.

Redan på fredagsmorgonen inleds tävlingshelgen med tio kilometer i klassisk stil, och på plats finns bland andra Tove Ericsson.

– Spännande, jag är laddad och lite spänd. Det är en av de viktigaste tävlingshelgerna för oss. Jag hoppas jag kommer känna mig pigg och göra lopp som jag är nöjd med. Förhoppningsvis leder det till bra resultat också, säger Ericsson som tävlar för Hudiksvalls IF.

I fjol togs hon inte ut i JVM-truppen, något som väckte en hel del reaktioner då. 

I år har skidtalangen siktet inställt på att åka till sig en plats i mästerskapet.

– Fjolåret har jag släppt nu och det är inget jag tänker på längre, jag tänker bara på hur jag kan göra den här helgen så bra jag kan. Jag siktar på en så bra placering som möjligt och ju bättre placering desto större chans att jag kommer med, säger hon.

Hon fortsätter:

– Största målet för mig som jag jobbat för sedan sommaren är att få köra JVM, och det börjar närma sig att man ska prestera nu om det ska bli så. Det här är en viktig helg eftersom det börjar närma sig och på söndag är det också ett JVM-test, säger hon.

Hur är formen?

– Jag har tränat på bra under julen och nu börjar det bli lite mer tävlingar, det känns bra.

”Deras chans att visa”

Tävlingarna i Skellefteå är ett av få tillfällen där de svenska juniorerna kan visa upp sig inför JVM som avgörs i Norge i slutet av februari.

Juniorlandslagstränaren Andreas Domeij ser fram emot det som komma skall.

– Tre race på tre dagar, det känns jättespännande. Det är en extremt fin bana som är utslagsgivande på många sätt, säger han.

Hur mycket betyder den här helgen när ni ska ut JVM-laget?

– Väldigt mycket. På söndag har vi till exempel ett lopp i åldersklassen 17-20 där de yngre får spänna musklerna mot de lite äldre. Det är kanske deras chans att visa att man vill vara med och nosa på en plats i junior-VM. Den här helgen är väldigt viktig.


TÄVLINGSPROGRAMMET

Fredag 14 januari

10 kilometer i klassisk stil.

Sändningsstart 08.50.

Se sändningen här med Premium! 


Lördag 15 januari kl 10.50

Sprint.

Sändningsstart 10.50.

Se sändningen här med Premium! 


Söndag 16 januari

Masstart 15 kilometer för damerna och 30 kilometer för herrarna.

Sändningsstart 09.20.

Se sändningen här med Premium! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.