Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norska OS-guldhjälten Vibeke Skofterud död

Foto: NISSE SCHMIDT / © BILDBYRÅN
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Norska skidfamiljen är i sorg.

Polisen bekräftar att Vibeke Skofterud har hittats död under söndagen, rapporterar VG.

– Allt tyder på en vattenskoterolycka, säger polischefen Sveinung Alsaker till tidningen.

– Det är en ofattbar tragedi att allas vår livsglada Vibeke är borta, säger den norska landslagschefen Vidar Löfshus i ett pressmeddelande.

Natten till söndagen anmäldes Vibeke Skofterud, 38, försvunnen.

Nu bekräftar polisen att de fann den norska OS-hjältinnan död på ön St Helena i Arendals kommun, sydöstra Norge, vid 11.30-tiden i förmiddags.

– Kvinnan är identifierad och det är den 38 år gamle Vibeke Skofterud som är den omkomna. Familjen är underrättade, säger polischefen Sveinung Alsaker till tidningen.

VG skriver vidare att polisen fortsätter genomföra tekniska undersökningar på platsen och ber eventuella vittnen att höra av sig till dem.

Vibeke Skofterud har totalt tre mästerskapsguld. Tillsammans med Therese Johaug, Marit Björgen och Kristin Störmer Steira vann hon OS-guld i stafetten 2010. Hon ingick även i de norska stafettlag som vann VM-guld i Oberstdorf 2005 och på hemmaplan i Holmenkollen 2011.

– Det är en ofattbar tragedi att allas vår livsglada Vibeke är borta. Våra tankar går till Vibekes familj och hennes närmsta, säger den norska landslagschefen Vidar Löfshus i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Sorg i svenska landslaget efter beskedet 

 

Vann Vasaloppet 2012 i överlägsen stil

Hon fick sitt stora internationella genombrott säsongen 2001/2002. Karriärens första pallplats i världscupen kom i december 2001 på 5 kilometer klassiskt i italienska Cogne.

Individuellt är hennes bästa mästerskapsplacering en åttondeplats på 30 kilometer vid OS i Salt Lake City 2002.

2012 vann hon Vasaloppet i överlägsen stil på nya rekordet 4.08.24. Då blev hon också historisk som den första norskan någonsin att vinna Vasaloppet sedan damklassen blev officiellt införd 1997.

 

DOKUMENT: Sista bilden på Vibeke Skofterud 

 

”Vibeke var en fantastisk person”

2015 lade hon den aktiva karriären på hyllan på grund av skador och sjukdomar. Hon  har sedan dess jobbat som TV-expert i Norge, senast för Eurosport under OS.

– Det är förfärliga nyheter. Våra tankar går till hennes familj och närmsta, säger Eirik Koren, sportchef för Discovery Norge.

– Vibeke var en fantastisk person som vi alla snabbt blev väldigt förtjusta i här på Discovery. Hon visade sig omedelbart ha en stor talang att förmedla saker och under OS fick vi många glada tillrop på hennes insats. Att hon nu plötsligt är borta är overkligt. Vi är i chock. Så väl Discovery, TV-branschen som idrotts-Norge har förlorat en av sina bästa och mest unika, och många har förlorat en förebild. Hon kommer bli saknad, avslutar han.

2016 tog hon sig till final i den norska upplagan av SVT:s ”Mästarnas mästare”.

– Vibeke Skofterud var en fantastisk längdskidåkerska och mycket bra tekniskt. Hon var alltid på väldigt gott humör och spred mycket glädje omkring sig, säger NRK:s längdkommentator Jann Post. 

TV2:s norska skidexpert Petter Skinstad lanserade i våras Vibeke Skofterud som ett tänkbart namn för en roll som damtränare i det norska skidlandslaget.