Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bakslaget – tvingas ställa in långloppet

Linn Svahn kollapsade efter klättringen
Therese Johaug i aktion under Ski Tour 2020.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

ÅRE. Vädergudarna är emot Ski Tour 2020. 

På grund av hårda vindar så tvingas arrangören ställa in långloppet mellan Storlien och Meråker. 

Nu blir det ett annat långlopp, från Meråker till sjön Fjergen och tillbaka. 

Solen strålar över Åre, temperaturen ligger runt nollan och det blåser lätt. Förutsättningarna för skidåkning är helt perfekta. 

Den förre landslagsåkaren Anders Södergren är ute och åker samtidigt som landslaget tränar. När passet är klart strålar han. 

– Det är fantastiskt i dag. 

Imorgon, det är en annan historia. 

Långloppet i Ski Tour 2020 ställs in

Redan i måndags så varnades det för att det planerade långloppet över fjället mellan Storlien och Meråker var i farozonen, detta på grund av förväntat hårda vindar. 

I veckan har läget försämrats allt mer och på onsdagen tog arrangören beslutet att ställa in sträckan för att säkerställa åkarnas säkerhet. 

I ett pressmeddelande skriver Fis att de hårda vindarna i Storlien omöjliggör att åkarna kan starta där. De hårda vindarna är jobbiga att åka i, men framför allt så riskerar sikten att bli begränsad och spåren kan försvinna i snöddrev vid hård blåst, något som kan bli farligt för åkarna. 

Så kommer loppet att köras nu

Nu kommer tävlingen förflyttas till Meråker. Åkarna kommer att starta på Meråkers längdskidåkningsarena, åka till sjön Fjergen där det fanns en dryckeskontroll på originalbanan och sen vända tillbaka. 

Enligt spårkartan på Ski Tour 2020:s hemsida så är det strax över 13 kilometer mellan arenan och dryckeskontrollen vid Fjergen.  

Spårkartan för loppet Storlien-Meråker. Där kan man se platsen för dryckeskontrollen vid Fjergen där åkarna nu kommer att vända.
Foto: Skärmdump Ski Tour 2020:s hemsida.

Att långloppet ställs in är ett tungt slag för de svenska åkarna, som såg fram emot att åka över fjället. 

– Jag följer väderleksrapporterna med lite nervositet, för det är ett lopp som jag ser fram emot. Jag vill att det ska bli av i sin ursprungliga form, sa Ebba Andersson på onsdagens träning. 

– Jag ser fram emot det. Det är något annorlunda och nytt man inte får chansen att göra så ofta i världscupen, sa Emma Ribom. 

Jens Burman om väderhotet innan beskedet om att loppet ställs in

Svensken: ”Inte lovande”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.