Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Anderssons mardrömsbesked

Expressens skidredaktion med allt du behöver veta inför skidsäsongen.
Ebba Andersson missar troligtvis resten av året
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Ebba på prispallen efter VM-stafetten
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sverige och Ebba Andersson har drabbats av ett mardrömsbesked. 

Längdstjärnan har gjort illa knät - samma som hon opererade 2016 - och skadan är så allvarlig att 22-åringen mest troligt inte tävlar mer under 2019. 

– Det är så klart jättetråkigt, säger Ebba Andersson. 

– Hon är väl bedrövad, hon känner sig stark och hade sett fram emot att tävla, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson.

Under gårdagen meddelade det svenska skidförbundet att Ebba Andersson, 22, missar den svenska säsongspremiären i Gällivare i helgen till följd av en knäskada. 

Det var under en löptur på landslagslägret i Bruksvallarna som Andersson föll och slog i det knä där hon tidigare haft en skada. 

Nu kommer mardrömbeskedet att skadan är allvarlig. 

Ebba Andersson blir borta året ut

Efter att ha röntgats och undersökts av en ortoped står det klart att Andersson med största sannolikhet inte tävlar mer i år. Landslagsläkaren Magnus Oscarsson förklarar. 

– Det har töjts i mjukdelar i området där hon tidigare haft en skada och varit opererad. Det kommer ta en tid för det att läka. Det har blivit en slitning, och det kan vara små blödningar, en bristning i mjukdelarna. Det är det som ska läka, säger han till SportExpressen.

Hur ser rehabupplägget ut?

– Det är försiktighet nu i början, sen får man följa det och successivt öka på belastning och rörelseuttag också. Men initialt får man vara försiktig. Det är ändå en läkning som ska ske, och man vill inte ta några risker.

Det är ett knä som hon haft problem med förut. Vilken hänsyn till det tar ni i det här fallet?

– Det kan göra det svårare att förutse hur lång tid rehabiliteringen tar. I det här fallet innebär det att vi är väldigt försiktiga.

Var operation något ni diskuterade nu?

– Nej, det har inte alls varit aktuellt.

Vad vet du om händelsen när hon skadade sig?

– Hon beskriver att hon fick en rotation i knät, att dragningen blev där.

Hur har Ebba reagerat?

– Hon är väl bedrövad, hon känner sig stark och hade sett fram emot att tävla. Men å andra sidan, är man elit i en sån här idrott är man van vid att ta sig an utmaningar och hon har gjort det här förut. Hon är nog fullt fokuserad nu på att jobba med det här och komma tillbaka så fort som möjligt, säger Magnus Oscarsson.

Tour de Ski är inte aktuellt

Landslagstränare Stefan Thomson kommenterar: 

– Nu kommer vi jobba utifrån de här premisserna, utifrån vad vi ser är rimligt. Sen vet man aldrig hur en rehab går, om det går snabbare eller långsammare. Det är alltid svårt att sia exakt om. Men bedömningen vi gjort nu är nog ganska rimlig.

Tour de ski är under årsskiftet, det räknar ni bort också då eller?

– Ja, som det ser ut just nu är det nog inte aktuellt.

Hur tar Ebba det här?

– Det är alltid tufft att bli skadad. Om du jobbar hela året och så händer något direkt innan säsongen börjar. Det är tuffast tänkbara för en idrottare.

Vad hände när hon skadade knät?

– Det var en ren olycka. Hon halkade till.

Ebba Anderssons ord om skadan

Ebba Andersson summerar sin situation som ”jättetråkig” i ett pressmeddelande.

– Det är så klart jättetråkigt det som hänt. Jag såg verkligen fram emot att få börja tävla i helgen. Men det bästa jag kan göra nu är att blicka framåt och fokusera på min rehabilitering så att jag kan komma tillbaka så snart som möjligt, säger hon. 

SVT-experterna Anders Blomquist och Johanna Ojala är oroade över att skadan är på samma knä där hon haft problem tidigare. 

– En skadad del av kroppen kan ibland bli mer nästan starkare än förut när det läker, men det kan också vara så att det finns en svaghet eller något som gör att det återkommer på olika sätt – så lite oroligt är det att det är samma knä, säger Blomquist till SVT

– Hon hade en enormt stabil säsong i fjol, och jag har fått indikationer på att hon tagit ytterligare kliv i år och varit väldigt stark i höst. Så jag hade sett fram emot att se hennes tävlingsdebut, både i Gällivare och världscupdebuten i Ruka, säger Ojala. 

Andersson har under de senaste säsongerna vuxit ut till en av landslagets främsta åkare. 

Hon har två VM-medaljer i stafett (silver från Lahtis och guld från Seefeld) samt en silverpeng i stafett från OS i Pyeongchang. 

Hon har stått på pallen i världscupen vid totalt tio tillfällen (9 individuella och 1 i lag), den första gången var i Ruka 2018 då hon kom trea på 10 kilometer klassiskt. 

LÄS MER: Svenska skidtalangen har fått en stroke: ”Overkligt”

Det här visste du inte om skidstjärnorna

Ebba Andersson och flera andra ur skidlandslaget avslöjar vilka de inspireras av.

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT i vinter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.