Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Besked i natt: Testet negativt – fri att tävla

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

VAL DI FIEMME. Beskedet om Linn Svahn spred oro i Tour de ski.

Men nu kommer vändningen.

Ett andra test visar att Svahn inte har drabbats av covid-19 – och hon kommer till start i fredagens masstart.

– Det här gör oss lättade, säger landslagschefen Anders Byström i en kommentar.

Beskedet slog ner som en bomb under onsdag eftermiddag. Linn Svahn, som tagit två segrar i Tour de ski hittills, hade testats positivt för covid-19 i ett snabbtest vid ankomst till Val di Fiemme.

Svenska landslaget satte henne omedelbart i karantän – men begärde samtidigt ett PCR-test för att verifiera det första provresultatet.

– Vi hanterar det här som att Linn är positiv till motsatsen är bevisad, förklarade landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson under en pressträff.

– Vi har isolerat ett antal personer som befunnit sig i Linns närhet de senaste dagarna. Vi har en god uppfattning om vilka som potentiellt skulle kunna varit utsatta för smittorisk.

Nu har svaret på PCR-testet kommit. Och det visar alltså att Linn Svahn inte (!) är smittad av covid-19.

Även finländarna friskförklarade

Hon och resten av svenskarna kommer därmed till start i fredagens masstart i Val di Fiemme.

– Vi trodde och hoppades att PCR-testet skulle vara negativt och klockan 22.30 kom beskedet som gör oss både lättade men också extra laddade för i morgon, säger landslagschefen Anders Byström.

Tidigare under torsdagen varnade Per ”Pliggen” Andersson för att det första provsvaret kunde vara falskt positivt.

– Vi vet att det förekommer falskt positiva svar i snabbhet, därför vill vi verifiera det med ett PCR-test för att få ett svar på huruvida det här stämmer eller inte, förklarade Andersson.

Även två personer i den finska truppen testades positivt för covid-19 vid ankomst till Val di Fiemme. Deras PCR-test kom också tillbaka med negativa provsvar – och arrangören kan därmed dra en lättnadens suck. Det som för en stund såg ut som en nationsöverskridande smittospridning kan nu avskrivas.

Sen tidigare har två tränare i det franska laget testats positivt för covid-19. Båda två fick omedelbart lämna Tour de ski.


LÄS MER: Tour de ski 2021 – din guide till skidfesten i SVT

LÄS MER: Hotellchefen svarar – efter Fridas bild: ”Inte okej”

LÄS MER: Calle Halfvarsson visar upp nya kärleken

Se också:

Största rubrikerna från sportens värld under året som gått

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.