Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fungerade inte – jag var verkligen pressad”

Johan Häggström.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

BORÅS. Johan Häggström, 28, sträcker armarna i luften efter SM-guldet på tremilen.

Han är tillbaka i form inför VM – efter avgrundsdjup svacka.

– Kroppen fungerade inte och jag var verkligen pressad, säger Häggström.

Tremilen blev en riktig rysare. Inför avslutningen var fem åkare med i kampen om segern: Johan Häggström, Jens Burman, Björn Sandström, Eric Rosjö och Jonas Eriksson.

Då vred Häggström upp tempot och kunde till slut svänga in helt ensam på upploppet inne på skidstadion i Borås.

Bakom honom tog Eriksson silvret och Rosjö bronset.

– Det kändes bra hela vägen och jag var aldrig riktigt i kris, säger Johan Häggström.

– Eller...jag knäckte ju staven ungefär halvvägs. Men min ledare Joakim Abrahamsson kastade en stav över hela klungan och den landade i min hand. Det var en perfekt stavlangning!

Han skrattar.

– Enda problemet var att det skilde fem centimeter i längd på staven, men det gick bra ändå.

Häggström visar upp stavarna.
Foto: LUDVIG HOLMBERG.

Häggström fortsätter:

– Annars kändes det sjukt bra hela vägen och jag hade kontroll på det. Jag ville verkligen få ett race där jag höll hela vägen, eftersom jag varit så osäker på distansformen.

Berättar om tunga tiden

För bara några veckor sen var Häggström nere i en djup formsvacka. På 15 kilometer klassiskt i Toblach under Tour de ski slutade han till exempel sist av samtliga startande – på 77:e plats.

– Jag känner mig kraftlös och skakig, förklarade han efteråt.

Nu är det en helt annan Johan Häggström ute i spåret, som påminner om åkaren som gjorde succé i världscupen förra säsongen.

– Det är som natt och dag. Nu klarar jag av att vara i de där jobbiga zonerna och ändå återhämta mig när det går utför. Det är så skönt att det går åt rätt håll.

Vad har du gjort för att hitta tillbaka?

– Redan i början av säsongen kände jag att det inte riktigt stämde. Kapaciteten fanns där, men farten saknades. Jag tror att jag varit för trött. I januari har det varit mycket ligga på soffan – och det har hjälpt.

Hur orolig var du när ingenting stämde och VM började närma sig?

– Det är klart att man blir konfunderat och funderar väldigt mycket. Jag har varit pressad, det har jag absolut varit. Det var två månader kvar till VM och kroppen fungerade inte, då hinner man tänka ganska många tankar...

Nu är det bara två veckor kvar till VM i Oberstdorf och Häggström åker dit som ett av de stora svenskhoppen på herrsidan. Allra störst chanser har han i sprint.

– Vi har hittat rätt väg nu och ska bara fortsätta för den, ta det dag för dag och lyssna på kroppen. Vi ska inte göra någonting dumt nu. Det är lättare att förstöra formen än att bygga upp den i det här läget.

Hur det gick på damsidan i dagens SM-lopp? Ebba Andersson tog guldet, Johanna Hagström silvret och Emma Ribom bronset.


LÄS MER: Landslagschefen om Dyvik: ”Visar att idioterna hade fel”

LÄS MER: Här dyker nya Stina Nilsson upp på SM: ”Förstår att folk reagerar”

LÄS MER: Emma Wikéns kamp i det tysta – efter OS-guldet 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.