Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tipset: ”Håll media så kort som möjligt”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

RUKA. Isande kyla i Ruka.

Då var hemmaåkaren Iivo Niskanen oslagbar.

Bästa svensk blev Leo Johansson på 22:a plats. 

– Jag stressar lite i de branta backarna, skulle ha varit lite mer avslappnad så hade det kunnat gå bättre, säger han.

Kylan var det stora samtalsämnet inför världscuppremiären i Ruka. Inför helgen varnade prognoserna för temperaturer ner mot 20 minusgrader, vilket också är gränsen för att tävlingarna ska kunna genomföras.

– Man känner det så klart, det gör man, luftrören tar en del stryk. Jag drog på en andningsmask efter målgång för att få lite värme i i luftrören, men det ska nog gå bra tror jag, säger Leo Johansson.

Lagkamraten Fredrik Jonsson:

– Det är bland de kallaste loppen jag har varit med om.

På lördagsförmiddagen visade termometern minus 17 grader och herrarnas lopp över 15 kilometer i klasisk stil kunde genomföras.

Och det hela slutade med hemmaseger. Iivo Niskanen, 29, satte högsta fart från första stavtaget och var aldrig riktigt hotad. Niskanen var åtta sekunder före tvåan Aleksej Tjervotkin och ytterligare sex sekunder före Alexander Bolsjunov.

Leo Johansson bäste svensk

För svensk del var topplaceringarna aldrig nära. Leo Johansson, som gjorde succé i förra helgens nationella premiär, fortsatte att visa fin form och blev 22:a - en placering som räckte för att bli bästa svensk.

– Jag stressar lite i de branta backarna, skulle ha varit lite mer avslappnad så hade det kunnat gå bättre. Det är första gången i en vit landslagsdress, jag är nöjd med att komma in topp-30, säger Johansson och fortsätter:

– Jag var lite nervös, man kände lite press när det har gått så bra. Jag är nöjd ändå och ska försöka plocka några placeringar till i morgon.

Johanssons bästa placering i världscupen sedan tidigare är en 55:e plats. Johansson blev enda svensk att ta världscuppoäng. 

Även de svenska åkarna märkte av kylan. 

– Det är bland de kallaste loppen jag har varit med om. Vi var några stycken som satt i tältet efter målgång och frös väldigt mycket. Det är som värst i utförskörningarna. Som tur är så går det över rätt fort, säger Fredrik Jonsson. 

Fått tips av Kalla

Leo Johansson är ny i världscupsammanhang, men i det svenska landslaget finns gott om åkare med rutin, som gärna hjälper 22-åringen att acklimatisera sig till den nya miljön. 

Bästa tipset:

– Oj, jag pratade lite med Charlotte (Kalla) i torsdags och hon sa att när man är med media ska man försöka hålla det så kort som möjligt, säger han.

– Hon menar att man ska fokusera på media när man är med dem och sedan slappna av och fokusera på sig själv.

En första rejäl dos av medial uppmärksamhet fick Johansson efter succén i Gällivare förra helgen.

– Det var folk som ringde hela tiden efter Gällivare… när det inte är folk som pratar med en gäller det att ta det lugnt och fokusera på mig själv.

Leos önskan - att träna med Norge

Leo Johansson fick sedan frågan i intervjuzonen i Ruka om han skulle vara intresserad av att få testa på att träna med något landslag.
– Ja, Norge kunde ju vara intressant, säger 22-åringen.

Och norske herrtränaren Eirik Myhr Nossum är försiktigt positiv till idén.

– Jag stänger inga dörrar i alla fall - vi får ju en del såna förfrågningar under somrarna. Men det är inte mitt beslut att ta, säger Nossum.

Den norske herrtränaren gillar dock vad han ser hos Leo Johansson.

– Jag såg att han vann den svenska premiären. Och det är en ung kille med spännande framtid. Det är jäkligt kul att Sverige får fram såna killar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.