Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska lyckan: ”Det känns helt ofattbart”

Se höjdpunkterna
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: LUKAS BARTH-TUTTAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUKAS BARTH-TUTTAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Nytt VM-guld till Sverige.

Efter en rysare på sistasträckan tog Jonna Sundling och Maja Dahlqvist hem sprintstafetten.

– Det här förtjänar vi båda två. Efter mållinjen skiter vi i om vi kraschar eller inte, säger Dahlqvist.

Jonna Sundling var överlägsen i sprinten på mästerskapets första dag och tog hem guldet. När det var dags för söndagens sprintstafett bildade hon tillsammans med Maja Dahlqvist Sveriges lag. Semifinalen städade duon bekvämt av och i finalen skulle det avgöras med en rysare.

Dahlqvist, som vann guld i sprintstafetten 2019 med Stina Nilsson, öppnade starkt på förstasträckan. Jonna Sundling tog över i samma stil och det svenska laget anförde stora delar av finalen.

På Maja Dahlqvist sistasträcka gick Julija Stupak urstarkt och Sundling hade Natalia Nepryaeva jämsides när finalen skulle avgöras. Men det var schweiziska Nadine Fähndrich som blev den stora utmanaren. 

Jonna Sundling tog sitt andra guld

Jonna Sundling kunde hon dock inte slå. Världens bästa sprinter vann slutspurten mot Fähndrich och säkrade ett andra guld till Sverige.

– Det känns helt ofattbart och sen få vara här och köra min första teamsprint på VM. Och få göra det med Maja som är en erfaren teamsprintare sen förra VM. Det är jättekul att vi lyckas i dag, säger Sundling.

Kan du ta oss igenom sistasträckan?

– Jag fick gå ut först och tyckte det bara var att trycka på, men gå kontrollerat för att inte rusa och bli stum i sista backen. Men sen blir jag utmanad av Nadine (Fähndrich) i sista backen och hon är grym i backarna.

– Men jag försökte bara vara lugn. Jag ville gärna vara först på toppen, och det var jag. Men det var förens mitten av upploppet jag insåg att det här tar vi.

 ”Det här förtjänar vi båda två”

För Maja Dahlqvist var det andra raka guldet i sprintstafetten. Och revansch efter en tung individuell sprint i Oberstdorf.

– Det känns riktigt bra! Det känns som att återuppleva Seefeld igen. Jag har stått och grinat ihjäl mig första dagen efter sprinten och sedan få ta en sån här fin seger tre dagar senare, säger hon.

Hur har dagarna varit?

– Det är framför allt att det blir en tomhet när det är den klassiska sprinten jag har lagt mest träning på. Haft som fokus så det blir som en tomhet när man misslyckas där. 

– Sen när jag fick beskedet att jag fåt åka så tror att jag var i bra slag på sprinten också för så snabbt svänger det inte så det var bara att ladda om. 

I VM i Seefeld 2019 körde Jonna Sundling ihop med Maja Dahlqvist och kraschade i sprinten. Två år senare åker de hem guldet i stafetten som ett lag.

– Det här förtjänar vi båda två. Efter mållinjen skiter vi i om vi kraschar eller inte, säger Dahlqvist.

– Det är helt fantastiskt, delad glädje är dubbel glädje och stafetter är extra kul att få köra, säger Sundling.

Resultat

1. Sverige

2. Schweiz, +0.95

3. Slovenien, +3.46

4. Ryska förbundslaget, +3.95

5. USA, +5.83

6. Norge, +18.94 

Alla snackisar från skid-VM i Oberstdorf med Philip Gadd, Tomas Pettersson och Ludvig Holmberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.