Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska succén: Tar pallplats i stafetten

Foto: JUSSI NUKARI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVT

LAHTIS/STOCKHOLM. Norge dominerade stafetten i Lahtis.

Men trots att flera stjärnor stannade hemma blev Sverige tvåa.

– Det var med skräckblandad förtjusning jag tittade omkring på vilka jag skulle tampas mot, säger Emma Ribom som körde andrasträckan.

Norge är tillbaka i världscupen efter att ha stått över Tour de ski. På lördagen tog de hem alla tre pallplatser i damernas skiathlon, och Therese Johaug var överlägset bäst.

I söndagens stafett gick Johaug ut på andrasträckan och såg till att Norge kunde ta hem även den tävlingen. För svensk del blev det en andraplats efter en stark avslutning.

Gårdagens stora glädjeämne Charlotte Kallas tog hand om förstasträckan för Sverige, den enda sträcka hon inte kört tidigare. 

– Det känns som jag fick öva på många moment i dag, fick loppet dit jag ville. Jag fick verkligen kriga på i långbacken och åka med mjölksyra.

Kalla kunde glida i från konkurrenterna och växlade i delad ledning med Finland.

– Det är en jättebra erfarenhet att prova köra en förstasträcka och behålla lugnet och ändå veta att det är fem kilometer krigande som väntar.

Hur många getingar ger du dig själv den här helgen?

– Prestationen är en stark fyra. Det här är verkligen något att bygga vidare på.

”Det är ett starkt lopp på alla sätt av Ebba”

Emma Ribom som fick se Therese Johaug dra ifrån på andrasträckan hängde med bra i klungan bakom.

– Det gick fort från första stavtag och jag var förberedd på att det skulle bli en kamp. Men det var med skräckblandad förtjusning jag sprang bort mot växlingsområdet och tittade omkring mig vilka jag skulle tampas mot, säger Ribom.

– Min taktik var bara att försöka bita sig med, jag tycker jag gör det bra. Jag lyckades gå med Neprjajeva och Diggins, så jag är nästan lite stolt att jag fixade det i dag.

På tredjesträckan fick Lovisa Modig chansen för första gången i en stafett för Sverige. 27-åringen som tog sin första världscuppoäng i lördagens skiathlon tog in på tvåan Finland. 

Det gav avslutaren Ebba Andersson ett bra utgångsläge. Hon kunde snabbt ta in på Pärmäkoski som körde sistasträckan för Finland. Andersson ryckte sen i från och säkrade en bekväm andraplats. Till sist med nästan 20 sekunder ner till Finland.

– Det är ett starkt lopp på alla sätt av Ebba, säger SVT:s Jacob Hård i sändningen.

Damernas stafett i Lahtis

1. Norge 49.34.4

2. Sverige + 42.9

3. Finland + 59.5

4. Ryssland + 1.30.7

5. USA + 1:48.6

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.