Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige på pallen – med tre debutanter

Emma Ribom och Elina Rönnlund körde de två första sträckorna för Sverige i stafetten i Lillehammer.
Svenska laget med Emma Ribom, Elina Rönnlund, Charlotte Kalla och Moa LundgrenFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Moa Lundgren vid målgångFoto: SVT

Emma Ribom, Elina Rönnlund, Charlotte Kalla och Moa Lundgren tog Sveriges andra pallplats för säsongen. 

Charlotte Kalla tog ikapp mycket tid på tredjesträckan och Moa Lundgren fullbordade prestationen när hon körde in på en tredjeplats bakom Norge och USA.

– I går var jag gladaste nian, i dag är jag gladaste trean, säger Moa Lundgren efter stafetten.

Sverige kom till stafetten i Lillehammer med ett oprövat lag när tre fjärdedelar av guldlaget från Seefeld saknades. 

Emma Ribom inledde stafetten med en fin förstasträcka när hon bet sig fast i ryggen på Maiken Caspersen Falla. Ribom växlade sedan till Elina Rönnlund som trea och var då tillsammans med Norge, Finland, Japan och Ryssland. 

– Mitt fokus var att hålla en bra position och bara försöka hänga med in och skapa ett bra utgångsläge, säger Emma Ribom efter loppet.

– Det kändes väldigt bra, det gav mycket energi att bara känna att man kunde hänga med. 

På andrasträckan lyckades även Elina Rönnlund hålla sig i täten av fältet men mot slutet av sträckan satte Finlands Kerttu Niskanen in ett ryck. Då sprack det upp i täten och Rönnlund växlade till sist som fyra, sexton sekunder efter ledande Finland och med åtta sekunder sekunder upp till Norge och Ryssland på andraplatsen.

– Det gick lugnt första varvet, sen ut på andra varvet så ökade det ganska rejält. Då var det jobbigt, jag var lite besviken att jag inte hängde med, säger Elina Rönnlund.

Kalla: ”Men Moa, den här är tv-sänd”

Moa Lundgren och Charlotte Kalla höll på att missa prisutdelningen.

Stark upphämtning av Kalla

På andrasträckan bombade Therese Johaug på direkt och tog sig snabbt både ikapp och förbi Finlands Anne Kyllönen. 

Där bakom åkte Charlotte Kalla förbi Anna Netjajevskaja och sedan arbetade hon sig också ikapp Kyllönen. Finskan lyckades inte hänga med i tempot och Kalla växlade till sist över till Moa Lundgren med nio sekunders marginal ner till USA och hela 31 sekunder ner till Finland som hade Krista Pärmäkoski på sistasträckan.

– Det var tufft i spåret i dag. Har kommit rejält med snö, det blev fort ganska löst. Det gällde att hålla i frekvensen och bara tugga på. Varje sekund man kan ge till Moa är värdefull, jag blev väldigt inspirerad av det de gjorde innan, säger Kalla efter loppet.

Johaug var som vanligt överlägsen och åkte 40 sekunder snabbare än Kalla.

– Så som hon åker nu är hon i en annan division än mig. Men jag hoppas ju framåt säsongen kanske kan krympa avståndet. 

– Lite lockad är man att se var nivån upp är. Men samtidigt är jag så nöjd med klivet framåt som jag tog i går. Det gäller att inte rusa i väg i tanken, utan fokusera på var man står just nu. 

Norge överlägsna segrare

Moa Lundgren inledde optimistiskt men blev ändå omgående passerad av Jessica Diggins. Avstånden i toppen blev stora och Heidi Weng kom i mål 50 sekunder före Jessica Diggins som förde USA till andraplats. 

Moa Lundgren åkte in i mål en minut och nitton sekunder efter Norge och fullbordade en fin prestation av ett ungt svenskt lag när Pärmäkoski var alltför långt bakom för att komma ikapp.

Moa Lundgren säger att hon var chanslös mot Diggins när amerikanskan kom ikapp. 

– Det var inte så mycket att sätta emot. Jag ställde in siktet på att kämpa varje steg för min del. I 2,5 kilometer tyckte jag i alla fall det var kul, säger Lundgren.

– I går var jag gladaste nian, i dag är jag gladaste trean. Jag var så inställd på att åka i Idre i stället. 

Pallplatsen är Sveriges andra i världscupen den här vintern efter Jonna Sundlings andraplats i sprinten i Ruka förra helgen.

Se höjdpunkter från stafetten – Sverige trea

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.