Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frias efter protesten: ”Vi varnade fel kille”

Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

RUKA/STOCKHOLM. Oskar Svensson lurades av ett oidentifierat ljud från publiken och drog på sig ett gult kort.

Sverige lämnade in en protest efter kaoset i kvartsfinalen där Sergej Ustjugov diskades.

Och fick rätt – Oskar Svensson frias.

– Vi varnade fel kille, säger FIS jurychef Pierre Mignerey.

Oskar Svensson tog sig hela vägen till final i världscuppremiären i Ruka. Men det blev en sjätte och sistaplats i sprintfinalen för Svensson som haft en strulig tävling.

I kvartsfinalheatet uppstod smärre kaos.

Oskar Svensson varnades för tjuvstart – därefter tjuvstartade även ryske favoriten Sergej Ustjugov och blev diskvalificerad.

Sveriges protest efter mystiska ljudet

Men Svensson blev lurad, säger han själv.

– Jag sticker på någonting som låter som ett startskott men som är något från publiken eller liknande tror jag. Vi ska kolla på det i efterhand, är det så ska Ustjugov inte vara diskad, säger Svensson.

Det gula kortet kan hämma honom under säsongen. Ett kort han nu vill bli av med.

– Jag hoppas de fixar det när de kollar på videon med ljudupptagningen. Då kommer de se att jag sticker på något som är väldigt likt ett startskott. Det är skittrist för Ustjugov, jag försökte ge någon slags förklaring till juryn men de var stressade och inte så intresserade av att höra den historien just då. Men vi har lämnat in en protest i efterhand, säger Svensson. 

Efteråt bekräftade FIS jurychef Pierre Mignerey att Oskar Svensson frias.

Det gula kortet gick till fel person.

– Vi varnade fel kille och kommer därför ta bort det gula kortet från Svensson i stället sätta det på Ristomatti Hakola, säger Mignerey.

Vad var det som hände?

– Hakola var den som reagerade för snabbt. Vår sensor kände av det och då aktiveras ett ljud som betyder tjuvstart. Det var det ljudet som Svensson reagerade på, han trodde att det var startskottet, och därför åkte han i väg.

– Anledningen till att vi inte kunde korrigera det här direkt var att vi inte har ljud på våra videobilder i juryrummet. För oss såg det ut som att Svensson var den som gick för tidigt och aktiverade ljudet. Men som tur var har vi en jurymedlem som står vid starten och filmar med en iPhone. Vi har titta noga på hans video nu och upptäckt att det var Hakola som tjuvstartade.

Och då påverkar det här inte Ustjugov?

– Nej, exakt. Han är diskad.

Ryske stjärnan diskad efter tjuvstart

Expressen träffade Sergej Ustjugov som diskades redan i kvartsfinalen efter en tjuvstart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.