Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Då får vi konstatera att det var felaktigt”

Det svenska landslaget kör Tour de ski.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Jonna Sundling, Frida Karlsson och Charlotte Kalla.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Norge har redan tagit beslut om att ställa in.
Foto: GEPA PICTURES/ HARALD STEINER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Under fredagen kom beskedet: Sverige ställer upp i Tour de ski med start på nyårsdagen.

Trots en fortfarande omfattande smittspridning i Europa. 

– Om vi får några fall av smittade åkare under touren kan vi få lov att konstatera att det här var ett felaktigt beslut, säger landslagläkaren Per Andersson.

I Norge väcker det svenska beskedet stor uppmärksamhet.

– Jag vet att det finns massor av norska åkare som vill få åka Tour de ski, den känslan förstärks nog nu, säger TV2:s expert Petter S Skinstad.

Såväl det svenska, finska som norska längdlandslaget har valt att hoppa av resterande världscuptävlingar under 2020. 

Under tisdagen meddelade Norge dessutom att man väljer avstå från Tour de ski med anledning av spridningen av covid-19.

– Risken att utsätta en trupp för covid-19 väger tyngst i beslutet att avstå Tour de ski. Att resa inom Europa under en pandemi medför oacceptabel hög smittorisk, förklarade Öystein Andersen, medicinskt ansvarig i norska landslaget, i ett pressmeddelande.

Sedan dess har frågan huruvida Sverige skulle delta diskuteras och under fredagen kom ett glädjande besked: Sverige kommer till start på nyårsdagen. 

Läkaren: ”Ingen större risk”

Beslutet kunde tas efter att landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson gett klartecken.

– Det är klart att det här har varit svårt, ett jättesvårt beslut. Inte ett självklart beslut på något sätt, säger Andersson när SportExpressen når honom.

– Men förbundet har gjort ett fantastiskt jobb för att säkerställa en så säker situation som vi kan uppnå.

Tour de ski avgörs på tre orter med start i schweiziska Val Müstair på nyårsdagen och Sveriges medverkan omfattas av ett stort planeringsarbete för att minimera smittorisken. Bland annat kommer laget att flyga dit i ett eget flygplan. 

– Med det upplägg vi nu har menar jag att vi löper ingen högre risk att åka på Tour de ski än att vara hemma och tävla, säger Per ”Pliggen” Andersson.

”Jag har ett stort ansvar”

Hur menar du?

- Det är ett exceptionellt upplägg som sytts ihop. Med eget flyg, egen korridor på flygplatsen, enskilt boende, speciella matlösningar och så vidare.

Ni har tidigare sagt att utvecklingen av smittspridningens skulle vara avgörande för beslutet. Hur motiverar ni då det här beslutet?

– Ja, det är en viktig del. Men vi ser en tydlig nergång i Schweiz och Italien - även om det däremot är tvärtom i Sverige.

Om det ändå blir några åkare som smittas under Tour de ski - hur skulle det kännas för dig?

– Det är klart att jag har ett stort ansvar om det händer - och det kan innebära att vi får konstatera att det här det var ett felaktigt beslut.

Norge reagerar på beslutet

I Norge kom det omedelbart reaktioner på det svenska beslutet.

– Vi värderar nog saken lite annorlunda, säger Norges längdchef Espen Bjervig till norska TV2.

På en fråga om Bjervig fortfarande är säker på att Norge tagit rätt beslut svarar den norske längdchefen:

– Helt trygg kan man aldrig känna sig, men jag anser att det var rätt beslut i den situation vi var i då. Framtiden får avgöra vad som var rätt beslut.

Petter S Skinstad är skidexpert på TV2 och säger till SportExpressen att han har respekt för Norges beslut att avstå Tour de ski.

– Samtidigt är det glädjande att Sverige valt att vara med, både för Sverige och hela längdåkningsvärlden. Jag blir också väldigt överraskad om inte Finland tar samma beslut som Sverige, säger Skinstad.

Enligt Skinstad finns det garanterat flera norska åkare som nu är avundsjuk på sina svenska kollegor.

– Jag vet att det finns massor av norska åkare som Jag vet att det finns massor av norska åkare som vill få åka Tour de ski, den känslan förstärks nog nu när Sverige valt att åka, säger Skinstad.


LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn priser  

LÄS MER: Sveriges 10 största skidtalanger: ”Är ett muskelberg”

Norge hoppar av Tour de ski: "En katastrof"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.