Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi blev krossade av Sverige i dag”

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

RUKA/STOCKHOLM. Jättesuccé i världscupspremiären i finska Ruka. 

Sverige kammade hem samtliga pallplatser. 

Linn Svahn vann och tvåa blev Maja Dahlqvist och trea kom Jonna Sundling. 

– Jag har känt mig stark hela dagen. Jag hade en till växel om det hade behövts, säger Linn Svahn. 

Världscupspremiären i finska Ruka har varit en succéartad sådan ur svenskt perspektiv. 

Maja Dahlqvist var allra snabbast i kvalet och slutade på en andraplats, endast norskan Ane Appelkvist Stenseth var snabbare. Men för Ebba för Andersson blev det en missräkning och hon missade att ta sig till kvartsfinal. Frida Karlsson blev även hon utslagen. 

Väl i semifinalen fortsatte svenskorna vara överlägsna och hela fyra (!) tog sig till final. Maja Dahlqvist, Emma Ribom, Jonna Sundling och Linn Svahn. 

”Kommer gå åt helvete”

Finalen var en enda stor svensk uppvisning. Linn Svahn dominerade från början och vann världscupspremiären. Tvåa blev Maja Dahlqvist och trea blev Jonna Sundling. 

– Jag har känt mig stark hela dagen och om det hade behövts så jag hade en till växel i mig. Jag var tvungen att slå tillbaka efter eran fråga i Bruksvallarna om jag var orolig över min form, säger Linn Svahn. 

Var du någonsin orolig? 

– Nej, det tror jag inte. Jag tror inte heller att jag kommer vara orolig när jag tävlar, för då kommer det gå åt helvete, säger Linn Svahn. 

Världens bästa damlag?

– Ja, det känns som det. Jag har tänkt på det under sommaren så det är skönt att kunna bevisa det, säger Svahn och lägger sedan till: 

– Men än är helgen inte slut. 

Norges herrar dominerade

För Norge slutade premiären i besvikelse.

– Vi blev krossade av svenskorna i dag. Det var inte mycket att göra i dag. Tre svenskor på pallen ... det är kul för dem, men tråkigt för oss, säger Lotta Udnes Weng. 

På herrsidan blev det norsk succé – som tog hem samtliga pallplatser. Erik Valnes vann före Johannes Hösflot Kläbo. Trea blev Emil Iversen före ryssen Alexander Bolsjunov. Johan Häggström blev bäste svensk då han tog sig till semifinal på tid som sista åkare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.