Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska succén – efter den hemliga taktiken

Dahlqvist och Svahn firadeFoto: SVT
Stina Nilsson var på pallen igenFoto: JURE MAKOVEC/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOC / JURE MAKOVEC/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Svensksuccén fortsätter i Planica. 

Efter lördagens fall tog Maja Dahlqvist och Linn Svahn gruvlig revansch med seger i lagsprinten.

Stina Nilsson och Jonna Sundling fixade en svensk ”dubbel”. 

– Jag tror inte man kan kalla det här något annat än revansch, säger Svahn.

Det blev en svensk dubbel under söndagen i slovenska Planica.

Det svenska andralaget bestående av Maja Dahlqvist och Linn Svahn tog hem segern sprintstafetten. Och precis därefter knep det svenska förstalaget – med Stina Nilsson och Jonna Sundling – andraplatsen.

För Linn Svahn och Maja Dahlqvist, som båda föll i lördagens sprint, var segern speciell. 

– Jag tror inte man kan kalla det här något annat än revansch. Jag är otroligt glad över att det gick vägen i dag, säger Svahn efter loppet.

Svahn: ”Vi var otroligt revanschsugna”

Under lördagen regnade det nästan 50 millimeter i Planica när sprinten avgjordes. Inför finalen i lagsprinten under söndagen började det snöa ordentligt, vilket återigen gjorde förutsättningarna svåra.

– Det blev verkligen omkastade förhållanden från semifinalen till finalen. Vallarna gjorde ett otroligt bra jobb för att ge oss bra skidor även till finalen. Sen är Maja så otroligt stark i lagsprint – hon radar upp förstaplatser – så vi var otroligt revanschsugna efter fallen i går även som lag, säger Svahn.

På den sista sträckan anförde Jonna Sundling fältet med Svahn i ryggen, innan Svahn hittade extra revanschkrafter uppför sista backen och tog ledningen in på upploppet där hon var sekunden före Sundling i mål.

– Jag fick loppet precis dit jag ville. Jag kände hela dagen att jag skulle köra för segern men i sista knölen kände jag att ”nu kommer jag stå på benen och då ska jag visa att jag kan åka upplopp”. Det är extra skönt att få ut allt man har efter gårdagen, säger Svahn.

Avslöjar svenska taktiken i finalen

Inför finalen av sprintstafetten ville Maja Dahlqvist inte avslöja vad svenskorna hade för taktik i loppet. Efter tävlingarna berättade Stina Nilsson:

– Vi hade som lagtaktik att vi skulle hjälpa varandra och inte trampa på varandra, säger hon till SVT. 

Linn Svahn utvecklar om snacket inför finalerna:

– Vi har ett bra team som observerar tävlingarna utifrån, som kom med lite input på vad vi kan tänka extra på i dag från i går. Vi ställer upp som två lag men är ändå ett lag tillsammans. Vi drog nytta av det i dag och körde för varandra. Det var en lärdom efter i går och visade i dag att vi är två lag men ett ännu starkare lag tillsammans, säger Svahn.

Vad tar du med dig från helgen?

– Jag känner att det flyter på bra och att jag känner mig stark. När jag får kriga om det hela vägen in till mål så visar jag att jag tycker om att vinna och att jag är är kapabel till det också.

På tredjeplats slutade det schweiziska laget bestående av Laurie van der Graaff och Nadine Fähndrich. De hann före norska förstalaget med Maiken Caspersen Falla och Ane Appelkvist Stenseth i spetsen som knep fjärdeplatsen. 

I herrarnas final av sprintstafetten blev det dubbelt norskt i toppen. Sindre Björnestad Skar och Erik Valnes tog hem segern före det norska andralaget med Haavard Solaas Taugboel och Göran Tefre. Svenska herrlaget med Oskar Svensson och Marcus Grate var nia i mål. 

Norge tar revansch i herrsprinten efter spurtrysare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.