Bilderna avslöjar: Här dopar sig VM–stjärnan

Max Hauke.
Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Aleksej Poltoranin har även han erkänt.
Foto: MAURIZIO BRAMBATTI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

SEEFELD. Här blir VM-åkaren Max Hauke tagen på bar gärning.  

Voralberg Online släpper nu polisens videomaterial från gripandet i Seefeld – där Hauke gör en blodtransfusion inför 15 kilometer klassiskt.

– Han ser lite skamsen ut och det är ju positivt, säger SVT-experten Mathias Fredriksson.

Samtidigt meddelar polisen att Hauke liksom Dominik Baldauf och Aleksej Poltoranin har erkänt bloddoping.

Det är skakande bilder som Voralberg Online har släppt under torsdag kväll.

Österrikes Max Hauke, 26, sitter i en lägenhet alldeles intill landslagets hotell och dopar sig – med bara timmar kvar till herrarnas VM-lopp över 15 kilometer klassiskt. Där skulle han bland annat ställas mot de svenska åkarna Calle Halfvarsson, Daniel Rickardsson, Viktor Thorn och Jens Burman.

Metoden som används är en så kallad blodtransfusion som är både otillåten och näst intill omöjlig att upptäcka i dagens dopingtester.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Snacka om att bli tagen på bar gärning, säger SVT-experten Mathias Fredriksson när SportExpressen visar honom bilderna.

– Han ser lite skamsen ut och det är ju positivt. Det är ingen tvekan i alla fall, det är svårt att ta sig ur det där.


Norska tränaren: ”De där jävla fuskarna”

Norrmannen Trond Nystad är utvecklingschef på det österrikiska skidförbundet. Han är tagen när Dagbladet når honom kort efter att videon släppts.

– Jag såg den för fem minuter sedan. Man blir less. Jag får ont i magen, ont i huvudet. Det är helt förfärligt. Jag är så besviken att jag inte hittar ord, säger Nystad.

Mitt i bedrövelsen kan han ändå känna en lättnad över att Max Hauke har avslöjats. 

– Det är helt förjävligt att se på. Jag vill egentligen bara titta bort, men samtidigt är jag glad för att videon kommer ut. Ingenting är bättre än att bli av med de där jävla fuskarna, säger Trond Nystad.

– Jag är så förbannad. Det förstör för oss alla.

https://www.youtube.com/watch?v=vIevGLG5W8E

Poltoranin, Baldauf och Hauke erkänner bloddoping

Enligt Süddeutsche Zeitung var det den österrikiska specialstyrkan ”EKO Cobra” som stormade in i lägenheten när Max Hauke dopade sig. Hauke var ”chockad” när de slog in dörren.

Tillslaget var en del i en omfattande razzia i VM-orten Seefeld, där ytterligare fyra åkare greps: Dominik Baldauf från Österrike, Aleksej Poltoranin från Kazakstan samt Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv som båda två kommer från Estland.

Alla fem misstänks ha blivit bloddopade genom ett internationellt nätverk som har sitt centrum i Erfurt, Tyskland.

Max Hauke kom så klart aldrig till start på 15 kilometer klassiskt. Han fördes i stället, tillsammans med de andra åkarna, till förhör hos polisen i Innsbruck. Senaste nytt därifrån är att Hauke, Baldauf och Poltoranin har erkänt bloddoping och nu släppts från häktet.

De ska även ha lämnat ”omfattande uppgifter” om dopingskandalen.


Även Veerpalu och Tammjärv släppta

Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv hölls kvar på förhör i ytterligare några timmar, innan de också kunde släppas under torsdagen. Några uppgifter om att de ska ha erkänt finns dock inte.

– Den enda information vi har är att de släppts och nu är på väg tillbaka till Seefeld, säger Tõnu Seil, generalsekreterare på Estlands skidförbund, enligt ERR.

Alla fem åkare är misstänka för doping och riskerar inte bara fyra års avstängning från idrotten utan även upp till tre års fängelse.

Enligt Süddeutsche Zeitung fick Max Hauke assistans av en medhjälpare till den tyske idrottsläkaren Mark Schmidt som även hjälpte Johannes Dürr att dopa sig inför OS 2014.

Hauke och Dürr var tidigare träningskamrater.

Österrike har ett lag anmält till fredagens stafett på VM, men enligt vad SportExpressen erfar kommer de att lämna återbud på grund av dopingskandalen som just nu skakar hela mästerskapet.


LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.