Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrällen: Norska junioren på pallen

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

LAHTIS. Norge var tillbaka i världscupen – och tog alla tre pallplatser i damernas skiathlon.

Den stora skrällen: Junioren Helene Marie Fossesholm, 19, slutade tvåa.

– Jag är överlycklig, säger Fossesholm.

Bakom norskorna lyckades Ebba Andersson knipa fjärdeplatsen efter en spurtstrid.

Vi fick se flera stora namn göra comeback när det var dags för skiathlon i Lahtis.

Therese Johaug var tillbaka i världscupen efter att både hon och hela det norska landslaget stått över Tour de ski. Dessutom gjorde Charlotte Kalla säsongens första start i världscupen, efter att ha drabbats av covid-19 i november.

Hur det gick för dem? Bra. Allra bäst gick det för Johaug.

Efter åtta minuters åkning lämnade Norges storstjärna resten av konkurrenterna bakom sig – och avgjorde loppet. Segermarginalen skrevs till slut till 28 sekunder.

– Jag är väldigt nöjd med loppet i dag. Jag täten från start och gör egentligen hela loppet helt själv utan någon hjälp. Jag är väldigt nöjd med formen. Det bekräftar att tävlingarna jag har gjort hemma i Norge har varit bra och att jag är i god form, säger Johaug när SportExpressen möter henne efteråt.

Ebba Andersson fyra efter spurtstrid

Bakom en suverän Johaug följdes Ebba Andersson, Natalia Neprjajeva och Tour de ski-vinnaren Jessica Diggins åt och hade länge en lucka ned till huvudklungan. Men efter skidbytet trappade norskorna Heidi Weng och Helene Marie Fossesholm upp jakten på trion – och kom ikapp.

Starkas av dem var 19-åriga supertalangen Fossesholm. På sista varvet drog Junioren själv ifrån och gick i mål som tvåa, karriärens första pallplats i världscupen.

– Jag kände att jag hade tillräckligt med kraft för att höja farten och när de andra inte hängde med tänkte jag bara: ”Nu kör jag!” Och det är så klart fantastiskt att det räckte hela vägen till en andraplats. Jag är överlycklig, säger Fossesholm efteråt.

Therese Johaug:

– Det här var en fantastiskt insats av vårt lag i dag och det var himla kul att se både Helene och Heidi!

Fram mot upploppet blev det sedan en kamp om tredjeplatsen mellan Ebba Andersson, Jessica Diggins och Heidi Weng. Där drog norskan det längsta strået och därmed var en norsk trippel på pallen fullbordad.

– Jag är nöjd med min spurt, men det var flera andra delar i loppet som jag inte är nöjd med. Till exempel tappade jag flera sekunder vid skidbytet, säger Ebba Andersson.

Charlotte Kalla stod för en fin comeback i världscupen och slutade sjua. Övriga svenskor var Emma Ribom på en 16:e-plats, Evelina Settlin 21:a, Sofia Henriksson, 29:a och Lovisa Modig 31:a.

Skiathlon, damer, Lahtis

1. Therese Johaug, Norge

2. Helene Marie Fossesholm, do, (+28,1)

3. Heidi Weng, do, (+29,6)

4. Ebba Andersson, Sverige, (+29,7)

5. Jessie Diggins, USA, (+30,1)

6. Natalja Neprjajeva, Ryssland, (+1.02,5)

7. Charlotte Kalla, Sverige, (+1.02,8)

8. Teresa Stadlober, Österrike, (+1.02,8)

9. Krista Pärmäkoski, Finland, (+1.02,8)

10. Anne Kjersti Kalvå, Norge, (+1.07,4)


LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Frida Karlsson om samtalet med hotellchefen: ”Chockad”

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.