Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnorna saknas i svenska truppen

Stina Nilsson står över världscuptävlingarna Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sverige har släppt truppen till världscuptävlingarna i Lillehammer.

Det mest anmärkningsvärda?

Både Maja Dahlqvist och Stina Nilsson saknas i laget.

– Stina hade redan i förväg planerat att välja bort Lillehammer för att få in mer träning och komma förberedd till tävlingarna längre fram, där bland annat Tour de Ski närmar sig, säger tränaren Magnus Ingesson.

I helgen var det världscuppremiär i finska Ruka och det var många svenskar som inte riktigt vad nöjda med hur det gick.

En av dem var Maja Dahlqvist.

25-åringen från Borlänge, som gjorde stor succé i fjol, hade problem under hela minitouren och flaggade efteråt för att hon troligen skulle stå över de kommande tävlingarna i Lillehammer.

– Jag behöver nog det. Det här är ett mysterium, var formen är. För bara några veckor sen kändes det bättre än någonsin, förklarade Dahlqvist.

Hon saknas också i den trupp som Sverige nu presenterat inför helgen i Lillehammer, där skiathlon och stafetter står på schemat.

Även Stina Nilsson saknas i laget.

Rickardsson är tillbaka

Bland åkarna som är med märks framför allt Frida Karlsson och Charlotte Kalla. Jonna Sundling, som var på pallen i Ruka, är också med i truppen – men kommer att stå över stafetten.

– Jonna har åkt bra på de längre loppen i både Gällivare och Ruka och vill fortsätta få till fler distanslopp. Däremot åker hon hem efter lördagens skiathlon och är alltså inte aktuell i stafettlaget, säger damtränaren Magnus Ingesson.

På herrsidan är veteranen Daniel Rickardsson tillbaka i laget. Han får sällskap av bland annat Calle Halfvarsson och Jens Burman.

Men Johan Häggström, som imponerade i Ruka, saknas. Även Oskar Svensson och Teodor Peterson saknas.

– Det väntar ett intensivt tävlingsprogram för sprintåkarna och därför väljer även åkare som Johan Häggström och Oskar Svensson att ta en tävlingsfri helg för att sikta in sig på kommande tävlingar, säger herrtränaren Mattias Nilsson. 

Längdlandslaget till världscupen i Lillehammer, Norge, 7–8 december

Damer

Charlotte Kalla, Piteå elit, Frida Karlsson, Sollefteå SK, Moa Lundgren, IFK Umeå, Elina Rönnlund, IFK Umeå, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, Piteå elit.

 

Herrar

Jens Burman, Åsarna IK, Filip Danielsson, SK Bore, Axel Ekström, IFK Mora SK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Björn Sandström, Piteå elit.

Texten uppdateras.

 

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT i vinter 

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor