Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förklarar nu gesten till norska publiken

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: Viaplay
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

OSLO/STOCKHOLM. William Poromaa slutade femma i Holmenkollen – 21-åringens överlägset bästa resultat i femmilssammanhang. 

Efter succéloppet berättar Poromaa om dramat som tv-tittarna missade och den oväntade gesten till publiken.

– Det är så jäkla kul, säger han.

Iivo Niskanen jagade sin första seger i Holmenkollens klassiska femmil på söndagen. 

Den finländske OS-guldmedaljören satte tidigt färg på loppet, och var framför allt sugen på att lägga beslag på bonuspoäng som delades ut längs banan – för att ha en chans på att ta hem distanscupen. 

Det var länge ett samlat fält som följdes åt i femmilen och efter 30 kilometer bestod klungan av runt 20 åkare – bland dem både William Poromaa och Jens Burman. 

Inför det näst sista varvet gick samtliga åkare i tätgruppen in för att byta skidor, utom Harald Östberg Amundsen som redan utnyttjat sin möjlighet på det tidigare varvet. 

Norrmannen fick en lucka ut från stadion, och Iivo Niskanen upp en tydlig fartökning för att täppa igen luckan. Då sprack fältet direkt, och med mindre än en mil kvar av loppet återstod det åtta åkare i tätklungan. 

Jens Burman fick släppa, men William Poromaa hängde med. 

William Poromaa femma i Holmenkollen

Med bara några kilometer kvar av loppet stod det klart att segerstriden skulle stå mellan fem åkare.

Efter att Iivo Niskanen plötsligt kroknat oväntat hjälptes en norsk trio bestående av Didrik Tönseth, Martin Löwström Nyenget och Sjur Röthe åt att hålla uppe farten. Niskanen och Poromaa följde där bakom. 

När det började dra ihop sig gick norrmännen loss och gick mot en trippel. Poromaa och Niskanen fick fokusera på att göra upp om fjärdeplatsen – där finländaren drog det längsta strået på upploppet. 

Femteplatsen är 21-åringens klart bästa insats på en femmil i karriären. 

– Jag är så troligt imponerad av att William gör det så bra i den här femmilen. Det är så skönt att vi har honom här uppe, säger experten Anna-Karin Strömstedt i Viaplay. 

Poromaa förklarar gesten mot publiken

Efter loppet avslöjar Poromaa att han både föll och bröt staven på det andra varvet, något som kostade kraft. 

– Jag skulle dricka och någon kommer bakifrån, jag blir helt överkörd och bryter staven. Det får man räkna med ibland, men det är synd att det händer. Det gick så fort, jag flög bakåt bara. Det var tur att det inte gick så jäkla fort, säger han. 

Strax innan dess var 21-åringen dock på bättre humör, när han inne vid varningen sträckte ut armarna mot den norska publiken för att elda på dem. 

– Ja! Jag tyckte det gick så lugnt, och det är så jäkla kul när det är folk och man försöker heja på dem. Jag får så mycket adrenalin när det är mycket folk, det är så jäkla kul tycker jag. 

Det säger någonting om din form när du kan fokusera på sådant under loppen?

– Jag känner mig pigg, synd att jag skulle få kramp på slutet. Jag ville vara på pallen i dag också. Men vi är där och petar hela tiden, det kommer mer. 

Poromaa var tolva på femmilen när VM avgjordes i Oberstdorf förra året, och nia på OS-femmilen i februari. Det loppet kortades dock ner till knappa tre mil på grund av svåra väderförhållanden. 

Den svenske talangens pappa Larry Poromaa har även han varit femma i Holmenkollens femmil. 

– Vi får försöka slå det någon annan gång, jag tror han var lite äldre än jag så vi har lite tid på oss, säger William Poromaa.

Martin Löwström Nyenget vann femmilen före Sjur Röthe. Didrik Tönseth slutade trea.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.