Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny svensk succé – efter drama

Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN
Foto: Viaplay
Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LILLEHAMMER/STOCKHOLM. Frida Karlsson vann 20 kilometersloppet i Lillehammer. 

Inför sista varvet la Karlsson in ett ryck som bäddade för en rafflande avslutning. 

– Jag vet inte vad jag tänkte, säger Karlsson. 

Moa Ilar, Ebba Andersson, Frida Karlsson och Emma Ribom var alla fyra med i den stora klungan som låg i täten efter halva loppet.

Med två varv kvar gick Frida Karlsson upp i ledning.

Tillsammans med Ebba Andersson försökte Karlsson rycka. Men efter varje försök gled klungan bakom ikapp.

Viaplays kommentator Per Forsberg beskrev situationen som ”tröstlös”.

– Det är nog som du säger: tröstlöst, det är nog lite känslan för Ebba och Frida när de ligger där framme, säger experten Anna-Karin Strömstedt.

Märkliga scener – slår av sin egen stav

När åkarna passerade stadion för att ge sig ut på det sista varvet slog Frida Karlsson till med ett ryck – och skapade en lucka till resten av fältet.

Tyskan Katharina Hennig och Ebba Andersson började äta upp avståndet ut på slutvarvet – då slog Hennig av sin egen stav och tyskans pallchans var förstörd.

Karlsson och Andersson körde hårt tillsammans i täten och såg ut att ha avgjort loppet –men plötsligt hade den norska sprintspecialisten Tiril Udnes Weng jobbat sig ikapp.

Andersson, Karlsson och Weng vek in samtidigt på upploppet – och där lyckades Frida Karlsson besegra norskan i en dramatisk spurtstrid. 

– Det är gött alltså, säger Frida Karlsson som stod över lördagens sprint efter en skadekänning. 

Karlsson: ”Jag vet inte vad jag tänkte”

– Jag vet inte vad jag tänkte. Det kostar väldigt mycket att lugga först på stadion, så jag vet inte varför jag la in rycket först där. Jag fick väl feeling och körde bara. Det funkade, skit samma! 

Andersson slutade trea – en skön revansch för svenskan som var en snöplig tiondel från pallen i fredags. 

– Med tanke på hur loppet utvecklade sig är jag väldigt nöjd med hur det slutade och väldigt glad att kunna revanschera den missade pallplatsen i fredags, säger Ebba Andersson. 

De båda svenskorna klappade om Hennig när hon kommit i mål. 

– De var väldigt ledsna över mitt misstag där i backen. Men de är väldigt starka, jag sa grattis till dem, säger Hennig. 

Moa Ilar slutade sexa och Emma Ribom 15:e. 

– Jag är jättenöjd, det var ett otroligt bra lopp för min del. Jag kände mig jättepigg och hade fantastiska skidor, jätteskönt att få det här kvittot, säger Ilar. 

Frida Karlsson om segern i Lillehammer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.