Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebbas nya succé – efter stora dramat

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: SVT

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Ebba Anderssons succé i Tour de ski fortsätter. 

På fredagen slutade hon tvåa i masstarten över tio kilometer – ett lopp som blev dramatiskt. 

Therese Johaug slutade fyra i loppet och tappar viktiga sekunder i toursammandraget. 

– Det är nog inte många som hade tippat att det skulle bli den här pallen i dag, säger Ebba Andersson. 

Den svenska skidstjärnan Ebba Andersson fortsätter att imponera i Tour de ski. Andersson, som missat alla världscuplopp fram till touren på grund av en knäskada, har visat upp fin form i distansloppen och låg sexa i totalen inför fredagens masstart över tiokilometer klassiskt i Val di Fiemme. 

Där var Andersson en av dem som tidigt gick upp och satte färg på loppet. Svenskan körde länge tillsammans med en norsk kvartett bestående av Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng, tyskan Katharina Hennig och ryska Natalja Neprajeva. Tourledaren Johaug drabbades tidigt av ett fall, men var snabbt uppe på benen och gick upp i tätklungan igen. 

De norska åkarna såg dock ut ut att slita med glidet, medan Ebba Andersson enkelt manövrerade förbi norskorna i utförsbackarna. Skillnaden i vallning gjorde att de ledande åkarna var osedvanligt många ut på det sista varvet – där endast Neprajeva och Weng tvingades släppa. 

Ebba Andersson tvåa efter dramatik

Slutskedet av loppet blev dramatiskt. På toppen av en kortare backe, innan det skulle bära av nerför in mot stadion och målgång, fick Ebba Andersson ett tvärt stopp när hon fastnade mellan Hennig och Johaug. 

Men även andra åkare fick problem. Inför den avgörande spurten åkte Johaug och Flugstad Östberg ihop med varandra, och den senare bröt staven. 

Astrid Uhrenholdt Jacobsen vann till slut masstarten efter att ha spurtat ner Ebba Andersson på upploppet. Tyskan Katharina Hennig slutade trea. Therese Johaug blev något överraskande fyra. 

– Det är nog inte många som hade tippat att det skulle bli den pallen i dag. Men jag är inte förvånad att det är Astrid som kniper segern. Och det är verkligen jättekul att Katharina för kliva upp för första gången, det är stort att se vad det betyder för henne och det tyska laget, säger Ebba Andersson. 

”Försökte undvika strul”

Den svenska 22-åringen säger att hon njöt av att tävla och hyllar vallarnas insats, men beskriver också loppet som ”tajt”. 

– Jag försökte undvika så mycket strul som möjligt och klarade mig ganska bra, det var bara i en backe där mot slutet. Jag tror jag och Hennig kom lite för nära varandra och i tröttheten fumlade lite grann, men det var ingenting som påverkade nämnvärt. 

Jonna Sundling blev näst bästa svenska på en niondeplats. Charlotte Kalla slutade på en 14:e plats. 

Under masstarten delades det ut bonussekunder vid två punkter på banan. Ebba Andersson var bra med vid båda spurtpriserna och fick ihop 24 sekunder – vilket krymper avståndet till Johaug i ledningen av sammandraget i Tour de ski. 

Ebba Andersson är nu 38 sekunder bakom norskan i touren, 13 färre än innan masstarten. Johaug leder fortsatt Tour de ski, 19 sekunder före Ingvild Flugstad Östberg. 

Ebba slutar tvåa i kaosloppet – slår Johaug

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.