Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Northug bröt ihop i tårar: ”Är svårt”

Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Petter Northug, 32, kunde inte hålla tillbaka tårarna på presskonferensen i Trondheim.

En lång, framgångsrik karriär är över.

– Det är svårt att ta det här beslutet, men det känns rätt, säger Northug.

Redan i går kväll kom uppgifter om att Petter Northug skulle lägga av. Och på en presskonferens i Trondheim i dag bekräftades nyheten.

Han tackar för sig.

– Som säkert många har läst och fått med sig har jag bestämt mig för att lägga av som skidåkare, säger Petter Northug när han sätter sig ner framför journalisterna på plats.

– Det har varit en svår sensommar och höst. Jag har försökt göra det yttersta för att vara i okej form när säsongen startade och målet har hela tiden varit att kämpa om en plats i Seefeld, men jag har under de sista två veckorna känt att jag ligger för långt efter.

Petter Northug slutar

32-åringen från Mosvik har en imponerande meritlista. Han har tagit 13 VM-guld, 2 OS-guld, 18 segrar i världscupen och har dessutom vunnit den totala världscupen två gånger om.

Men de sista två åren har Petter Northug haft stora problem och inte alls fått till det i spåren.

– Jag kände väl att jag inte orkar lägga någon mer energi på det här, när jag ligger så långt efter, säger Northug.

– Jag märker att kroppen inte tål samma träning som förut och huvudet är lite mätt efter det som hänt under tidigare säsonger. Jag känner att det här är den bästa lösningen för mig.

Fakta: Petter Northug

Född: 6 januari 1986.

Bor: Trondheim, Norge.

Familj: Mamma May, pappa John, bröderna Tomas och Even.

Klubb: Strindheim IL.

Meriter: OS: 2 guld, 1 silver, 1 brons. VM: 13 guld, 3 silver. Världscupen: 38 segrar, totalsegrare 2010 och 2013.

Brast ut i gråt

Petter Northug blev rejält känslosam under presskonferensen, när han tackade sin familj för allt det stöd han fått under karriären. Tårarna rann och han satt tyst i långa stunder, utan att hitta ord.

– Mina föräldrar har stöttat mig i alla år, säger Northug.

– Jag har också haft två bröder som varit väldigt viktiga för mig och hjälpt mig med motivationen.

– Det har varit ett äventyr!

Han fortsätter:

– Jag hade en dröm när jag var liten, att bli en bra skidåkare. Jag är stolt över att ha uppnått det. Skidåkningen har varit mitt liv i många år och det är svårt att ta det här beslutet, men det känns rätt.

Northug har genom åren också rört upp en hel del känslor med olika utspel mot Sverige. Framför allt åkare som Marcus Hellner, Emil Jönsson och Calle Halfvarsson har hamnat i skottgluggen.

På frågan om hur svenskarna kommer att reagera på beskedet att han lägger av svarar Northug:

– Det är säkert blandade reaktioner...

 

LÄS MER: Northugs relation till Sverige – attacker, hån och hyllningar 

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2178677795793713?__xts__[0]=68.ARBdPRq-H--_Z3tTvNFlJ7Ia3k_-FEOoDxS6JPeuWquae6IVALvUy2SpZNKn4sSXWt_I0WgmHkeRvPjnvi1hayo8UtR6RhizqORvVXORCNR2CthWPfsC3hTUDiXImog2BfFF1A3MIx0pe2aUOgkKugVX2nmY_HrBVmjHY-PF49NNJtXfym1LtYn7zvbI240265ySutWJ9oCuwTE-FewhVzVTKo-TXRGBEGZvKQSW70TfTS2jYh1drjqFGQdZaF0GVOY4E9WGUbw-kkjJ9J1sCGiUgIKW5MdkDvG57FcKxxzGKGLKCUk91yoicXkrqbHq1gFH1AI0kZxRy-BlzerwT5o6lS93&__tn__=-R

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.