Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norska stjärnan tvingas nu avbryta årets säsong

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Ingvild Flugstad Östberg, 31, avbryter comebacksäsongen.

Det blir inget OS i Peking.

– Ett otroligt tufft besked att få, säger hon.

Flugstad Östberg har kämpat hårt för att komma tillbaka till världstoppen, efter att ha drabbats av flera motgångar. Och bland annat fått tävlingsförbud av det norska förbundet på grund av att hennes fysiska värden var för dåliga. 

När säsongen startade var hon redo för comeback, men nu meddelar 31-åringen att satsningen mot OS avbryts. Flugstad Östberg har tagit medaljer i de två senaste olympiska spelen och hade siktet inställt på ett nytt äventyr i Peking. 

Nu den planen alltså skrotad.

– Det här var ett otroligt tufft besked att få, men jag kan inte göra annat än att se framåt säger Flugstad Östberg.

”Drömmar krossas”

Och hon kommer inte heller till start i Tour de Ski, som hon vann säsongen 2018-2019.

”Tyvärr blir det inga fler lopp för min del. Det känns brutalt efter allt hårt arbete, och det faktum att jag har mått bra. Drömmar krossas. Definitivt inte den julklapp jag hade hoppats på”, skriver hon i ett inlägg på Instagram. 

Landslagsläkaren Öystein Andersen:

– Ingvilds hälsosituation är tyvärr inte tillräckligt bra för att tävla i touren. Den planerade uppföljningen efter de första loppen visar att hennes hälsosituation inte klarar tävlingsprogrammet. Ingvild måste därför återigen ta ett längre uppehåll, vilket gör att OS tyvärr kommer för tidigt, säger han.

Comeback – efter 636 dagar

Norskan gjorde comeback i världscuppremiären i Ruka – 636 dagar efter att hon senast stod på startlinjen i världscupstafetten i Lahtis den 1 mars 2020. 

– Det där världscuploppet i Lahtis för 1,5 år sedan kunde ha blivit mitt sista. Men nu är jag här på startlinjen igen. Ett första steg på den långa vägen framåt, sa Flugstad Östberg när SportExpressen träffade henne inför Ruka.

Om du skulle försöka beskriva de senaste 1,5 åren - vad säger du då?

– Det har varit tufft. Mycket upp och ner. Det fanns stunder när jag tappade tron på att jag skulle ta mig tillbaka.

Trots att återkomsten i tävlingsspåren blev kortare än hon hade hoppats har det varit en positiv upplevelse.

”Det har varit fantastiskt att få vara tillbaka med min ”andra familj” – det har varit så kul att tävla och framför allt har jag känt så mycket glädje när jag har gjort det jag älskar”, skriver hon på Instagram.

Även sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla, 31, missar Tour de Ski som börjar på tisdag i Lenzerheide.

– Maiken har inte återhämtat sig helt och återfått den energi hon behöver för att åka på touren. Därför stannar hon hemma och förbereder sig för vinterns tävlingar och mästerskap, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen.

Skidsnack med norsk intervjumiss

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.