Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bryter ihop i tårar: ”Svårt att slå det”

Norrmannen Andreas Nygård tog hem sin andra seger i Vasaloppet.
Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVT
Foto: SVT
Svenske Emil Persson fick ge sig i spurtstriden och blev tvåa.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Andreas Nygård vinner Vasaloppet efter en dramatisk spurtstrid. 

Norge har nu tagit tio raka segrar i långloppsklassikern. 

– Det är svårt att slå det här, säger en känslosam Nygård i SVT.

Det 100-årsjubilerande Vasaloppet bjöd på snabba förhållanden med hårda spår och isigt före. 

Det blev därmed en större klunga elitherråkare som var med länge in mot avgörandet i Mora. Vid den sista tidskontrollen i Eldris, där det endast återstår 9 kilometer, bestod gruppen av 17 åkare. 

Det norska teamet Ragde gjorde flera försök till utbrytningar, men lyckades inte skapa några större avstånd. De svenska stjärnorna Emil Persson och Max Novak fanns med bland dem som bjöd norrmännen på motstånd i täten.

Med fem kilometer kvar gjorde Novak ett par försök för att komma loss, men avbröt relativt snabbt då han insåg hur snabbt de andra åkarna gled ikapp. 

Det blev ett positionskrig in mot Mora, men där tappade Novak mark. I stället letade sig Emil Persson fram till spets, och med några hundra meter kvar utkristalliserade sig det hela till en duell mellan honom och norrmannen Andreas Nygård. 

Emil Persson tvåa i Vasaloppet

Persson var någon meter före Nygård in på upploppet, där svensken vek in tufft. Men till slut var norrmannen strået vassare och tog korsade mållinjen först. 

Tiden, 3.32,18, är den näst snabbaste i Vasaloppets historia. 

Norge har nu tio raka segrar i Vasaloppet. Senast en svensk vann Vasaloppet 2012, när Jörgen Brink tog segern. 

Nygård var känslosam när han intervjuades av SVT i målområdet i Mora, och kunde inte hålla tårarna tillbaka när han kramades om av lagkamraten Oskar Kardin.

– Jag har sovit mer med honom än med sambon min de senaste åren. Det är svårt att slå det här, med det här vädret och förhållandena, säger han i SVT. 

Det här är norrmannens andra seger i Vasaloppet, även 2018 var han först i mål.

Experten Anders Blomquist hyllade Nygårds taktik under loppet. Norrmannen höll låg profil i klungan och var inte med och utmanade på några spurtpriser längs vägen, vilket Persson gjorde. 

– Han har inte brytt sig om ett enda enda spurtpris. Jag har synpunkter på att en så snabb åkare som Emil Persson är med där uppe och inte kan hålla sig. Han säger själv att det funkar så då får man väl lyssna på det, säger Blomquist. 

Vasaloppet 2022, herrar

1. Andreas Nygård

2. Emil Persson

3. Axel Jutterström

4. Kasper Stadås

5. Joar Thele

6. Herman Paus

7. Johan Hoel

8. Eric Rosjö

9. Anders Aukland

10. Karstein Johaug

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.