Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Norge stoppar åkarna

Foto: HANNINEN/SIPA/SHUTTERSTOCK / HANNINEN/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Under måndagen meddelade Johannes Hösflot Kläbo att han inte tävlar mer i världscupen 2020. 

Nu meddelar Norges skidförbund att hela landslaget följer efter. Därmed kommer inga norska skidåkare tävla i Davos och Dresden innan jul – och även att avstå Tour de ski om inte situationen förändras.. 

Nu diskuterar det svenska landslaget att göra samma sak. 

– Vi kommer att ta ett beslut under onsdagen, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på skidförbundet. 

Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen meddelande under måndagen att de ställer in sin medverkan i de världscupstävlingar som är kvar 2020. 

– Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt viktiga i förhållande till den pandemi som nu rasar över hela världen. Alla måste göra sin del – och vad de tycker är rätt. Detta är viktigt och rätt att göra för mig, skriver han i ett pressmeddelande enligt NRK. 

Avstår tävlingar

Nu gör hela det norska landslaget samma sak. 

– Det var ett svårt beslut att ta men efter omfattande diskussioner internt upplever vi att det det bästa beslutet för längdskidåkning som situationen ser ut, säger ledaren Torbjörn Skogstad enligt ett pressmeddelande från norska skidförbundet.

Norge väljer därmed att avstå tävlingarna i Davos 12–13 december och därefter Dresden 19–20 december. Samtidigt meddelar landslaget att de förmodligen även kommer att avstå Tour de ski som börjar på nyårsdagen, men beslutet är inte fattat. 

Nu diskuterar även det svenska landslaget att hoppa av världscupstävlingar. 

Sverige kan hoppa av

– Vi diskuterar det här och har haft kontakt med Norge. Vi kommer att ta ett beslut under onsdagen, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på skidförbundet. 

Enligt ett pressmeddelande kommer landslaget att undersöka riskerna med ett fortsatt tävlande, och ta ett beslut därefter. 

– Vi jobbar nära vårt medicinska team och diskuterar risker och framför allt hur vi kan göra vårt yttersta för att minimera smittspridning. Den medicinska bedömningen har en stor betydelse för vårt beslut, säger Daniel Fåhraeus, Svenska Skidförbundets längdchef.

Längdchefen: ”Inte värt om någon blir sjuk”

Till SportExpressen säger Fåhraeus om att det handlar om att ”avväga när riskerna överstiger nyttan med att åka.”
– Man kan ju fråga sig om det var värt att åka till Ruka? Nu blev svaret ”ja” för att ingen blev sjuk – men hade någon blivit sjuk hade det svaret varit ”nej”, säger Fåhraeus.
Om ni kommer fram till samma beslut som Norge – borde hela världscupen pausas då? 

– Det finns ju ett slags regelverk att så länge sju av de tio bästa nationerna är med kan man köra världscupen. Men det är klart att man vill att alla de bästa ska vara på plats.

Men rent personligt – vad är din åsikt? 

– Nej, det tycker jag nog inte som en personlig åsikt. Inte utifrån perspektivet om ändå sju av tio skulle vara med.

Ökar Norges avhopp risken för att Sverige också hoppar av världscupen nu?
– Jag vet inte om jag vill säga att det ökar risken, men... det är en del av vår utvärdering, ja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.