Sveriges svar efter Norges avhopp

Foto: VESA MOILANEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ HARALD STEINER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Norge hoppar av Tour de ski.  

En ”oacceptabel hög” risk för att smittas av covid-19 ligger bakom det norska beslutet.

Men Sverige väljer att vänta med sitt besked.

– Vi ligger kvar i våra tankar för att hitta lösningar för att kunna åka, säger den svenska landslagschefen Anders Byström.

Sedan tidigare står klart att Norge, liksom Sverige och Finland, valt att hoppa av de två återstående världscuptävlingarna i Dresden och Davos före jul på grund av det rådande smittläget.

Nu drar sig det norska längdlandslaget sig även ur årets Tour de ski.

– Risken att utsätta en trupp för covid-19 väger tyngst i beslutet att avstå Tour de Ski. Att resa inom Europa under en pandemi medför oacceptabel hög smittorisk. Huvudmålet för längdlandslaget den här säsongen är VM i Oberstdorf, säger Öystein Andersen, medicinskt ansvarig i norska landslaget, i ett pressmeddelande.

Besked under extrainsatt möte

Den svenska landslagschefen Anders Byström satt med på tisdagens extrainsatta krismöte med ledamöterna i längd- och världscupkommittén när Norge meddelade sitt beslut.

– Beskedet kom i slutet av mötet. Och man hörde ju på de andra nationerna att de inte tog emot det så positivt, säger Byström.

Norge sökte en lösning där hela Tour de Ski, som avgörs efter jul, skulle arrangeras på en och samma plats, för att undvika resor. Men på måndagen valde det internationella skidförbundet, Fis, att turnén ska gå som planerat med åtta tävlingar på elva dagar på tre olika platser: Val Müstair i Schweiz och Toblach och Val di Fiemme i Italien.

– Hälsan för idrottare och landslagspersonal är vår viktigaste prioritering, säger längdchefen Espen Bjervig i pressmeddelandet.

”Tar beslut så sent som möjligt”

Det svenska längdlandslaget har ännu inte fattat ett beslut om man kommer delta i årets tour. Per ”Pliggen” Andersson, som är medicinskt ansvarig i svenska landslaget, har sagt att det krävs en ”markant minskning i spridning av covid-19” för att svenska åkare ska komma till start.

Till SportExpressen säger landslagschefen Anders Byström att landslaget kommer att åka om förutsättningarna är de rätta. 

– Vi ligger kvar i våra tankar för att hitta lösningar för att kunna åka. Men vi vill följa utvecklingen och ta beslut så sent som möjligt, säger Byström.

Hur länge kan ni vänta med att ta ett definitivt beslut?

– Vi har inte satt någon exakt deadline. Men vi förstår ju att vi inte kan vänta hur länge som helst.

Kommer det ett beslut den här veckan?

– Nej, det tror jag inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.