Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk VM-medalj efter stor förvirring

Foto: LUKAS JOHANSSON / BILDBYRÅN

Stafetten på JVM slutade med en enorm förvirring.

Och till slut fick Sverige bronset.

– Det var lite ovisst först om vi fick bronset, men vi är glada att vi fick det, säger Tilde Bångman i SportExpressen TV.

Både Polen och Tyskland diskades efter målgång – efter att ha åkt fel.

Vid målgång var det Polen som tog guldet, Tyskland silvret och Schweiz bronset. Sverige var bara femma.

Men sen vändes allting upp och ner.

Juryn meddelade att både Polen och hemmanationen Tyskland diskades efter att ha åkt fel under stafetten.
Guldet gick nu i stället till Schweiz, silvret till USA - och Sverige fick bronset.

– Ja, det verkar helt klart nu. Det var väldigt förvirrat här efteråt, säger Tilde Bångman som körde stafetten ihop med Tove Ericsson, Louise Lindström och Märta Rosenberg.

Hur känns det att ta en medalj på det här sättet?

– Det är klart att det är speciellt, men det är ändå jättekul. Vi försvarade vårt brons från förra JVM!

Upptäcktes av ledarna

Exakt vad det var som hände? När SportExpressen når tränaren Johan Granath berättar han att Polen och Tyskland åkte fel i inledningen av den sista sträckan.

– Vi hade en kille som stod precis där som ropade i radion: ”Nu åker de fel bana!” De tog den klassiska slingan i stället för fristilsslingan. Och vips plockade de en halv minut på bara en halv kilometer, säger Granath.

Var det dåligt skyltat där?

– Nej, inte alls.

De svenska ledarna förstod att båda nationerna skulle diskas och skrek till Louise Lindström, som körde sista sträckan för Sverige, att hon gick för brons.

– Ja, det gjorde vi. Det var ett så klart regelbrott så om de får okej för det... då slutar jag här och nu, säger Johan Granath.

Det här var Sveriges andra medalj under JVM i Oberwiesenthal. Den första kom i lördags när Louise Lindström körde hem guldet i sprinten.

U23-VM avgörs parallellt på samma arena under den här veckan. Där har Sverige – med Ebba Andersson i spetsen – kört hem tre guld och totalt sju medaljer.

Tävlingarna från Oberwiesenthal direktsänds i SportExpressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.