Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lina Korsgren spränger drömgränsen: ”Bonus”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Lina Korsgren krossade rekordet i Vasaloppet.  

Svenskan ryckte från Marit Björgen och gick i mål på tiden 3.52,08 

Därmed är hon första kvinna som kört loppet under fyra timmar. 

– Det är en stor bonus att slå rekordet, säger Korsgren till SVT. 

Har du åkt Vasaloppet?

De klassiska bilderna med flera tusen åkare vid starten uteblev när årets Vasalopp startade. Det var bara några hundratals åkare som gav sig ut för att köra de nio milen till Mora på grund av den pågående pandemin. 

Marit Björgen satte fart direkt och var varit väldigt aktiv i farthållningen. Även fjolårsvinnaren Lina Korsgren såg pigg ut. Men efter drygt 60 kilometer satte norska skidlegendaren in ett nytt ryck. Bara Korsgren mäktade med att hänga på. 

Korsgren krossade rekordet

– Vid den här stigningen har många Vasalopp avgjorts. Marit ser riktigt stark ut. Bara Lina orkar hänga på, säger SVT:s kommentator Jacob Hård. 

Med drygt 29 kilometer kvar hade duon 29 sekunder ner till klungan. Efter 62 kilometer hade avståndet vuxit med ytterligare elva sekunder. 

– Det kan bli rekordtid, konstaterade SVT-experten Anders Blomquist. 

Med tolv kilometer kvar till Mora satte Lina Korsgren in ett nytt ryck. Marit Björgen orkade inte hänga på svenskan – segern var därmed ett faktum. 

Björgen slutade tvåa

– Luckan blir större och större. Det här kan vara helt avgörande, säger Blomquist. 

Korsgren gick senare i mål på tiden 3.52,08, vilket är ett nytt rekord i Vasaloppet och under drömgränsen på fyra timmar. 

– Det var skitkul att köra med Björgen. På radion hörde jag hur många OS-medaljer hon har vunnit. Det var mäktigt att höra inför loppet, säger Korsgren till SVT som var nöjd med det nya rekordet. 

– Det är en stor bonus, säger hon. 

Marit Björgen slutade tvåa.  

– Jag kände att armarna blev väldigt trötta de sista milen. Men jag är väldigt nöjd med en andra plats. Det var en bra debut i Vasaloppet, säger norskan till SVT. 

Det tidigare rekordet på 4.08,24 från Vibeke Skofterud är därmed slaget. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.