Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarens ord om Stinas mardröm

Stina Nilsson.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Stina Nilsson får hjälp till behandling efter helgens världscupFoto: TOMAS PETTERSSON

Skidstjärnan Stina Nilsson drog på sig en bristning under världscupstävlingarna Otepää.

Enligt skidlandslaget är chansen att hon kan delta i VM i Seefeld "väldigt liten". 

– Det här kommer att kräva rehab de närmaste veckorna, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson.

– Oerhört tråkigt naturligtvis. Vi måste leva med tanken att vi har ett VM utan Stina Nilsson, säger landslagschefen Rikard Grip.

Det var i sprintsemifinalen i Otepää som olyckan var framme för Stina Nilsson. När hon korsade mållinjen med en spagatfällning gick något i kroppen sönder – och svenskan fick föras bort för att få vård. 

Nilsson blev inte uttagen inför världscupstävlingarna i Ulricehamn i helgen, och nu bekräftar landslaget att skadan är allvarlig. Så pass allvarlig att Nilsson ser ut att missa VM i Seefeld, där hon som regerande OS-mästare i grenen var storfavorit att ta hem guld i sprint. 

Nilsson ser ut att missa VM

– Sannolikheten att Stina Nilsson kommer till start på VM i Seefeld i februari är väldigt liten, men vi vill i dagsläget inte utesluta deltagande i VM, säger landslagschefen Rikard Grip. 

För SportExpressen utvecklar Rikard Grip.

– Hon har genomgått undersökningar sen vi kom hem i måndags. Det är klart att det inte var detta vi hoppades på när vi landade i Stockholm. Oerhört tråkigt givetvis, säger han.

Hur mår Stina?

– Utifrån omständigheterna tycker jag hon hanterar det väldigt, väldigt bra, säger Rikard Grip.

Grip säger att landslagets fokus just nu ligger på att supporta Stina Nilsson till 110 procent där fokus ligger på rehabilitering.

Hur mycket omkullkastar det era planer för VM?

– Vi är inte riktigt där än. Men det är klart, vi måste leva med tanken att vi har ett VM utan Stina Nilsson. Det är en person som är oerhört skicklig skidåkare som kan vara med och bidra väldigt mycket till vårt lag, både i spåret och vid sidan av. 

– Men just nu har vi inget fokus på det. Hon får jobba med sitt och vi får blicka framåt till kommande helg med fantastiska tävlingar i Ulricehamn. Det är stafett där, sen vi får vi se vad vi gör. Vi har väldigt många duktiga skidåkare och vi ska vara slagkraftiga och utmana om medaljerna när vi kommer till VM, säger Grip.

Läkarens ord om Stina: "Sannolikheten till VM är liten"

Landslagsläkaren Magnus Oscarsson berättar att läget ser dystert ut för Nilssons VM-medverkan.

– Sannolikheten är liten. Vi vill inte i dag säga att det är uteslutet, men det är en skada som normalt tar längre tid att komma tillbaka i från, säger han och fortsätter: 

– Det är en sträckning i baksidan och alla vi som håller på med idrott vet vad det kan innebära. Det är oavsett hur skadan ser ut så kräver det tid med bra kontrollerad rehab. Det gäller att göra rätt, men även om man gör rätt så kräver det tid. Pratar vi VM så är det ett tajt tidsschema vi jobbar mot. 

Hur ser rehabarbetet ut?

– Skidåkare är individer med väldigt hög rehabpotential, men det går inte att påskynda den här processen. Det handlar om att göra rätt och inte få bakslag. En aktiv som råkar ut för det här har väldigt tät kontakt med sin fysio. Han i det här fallet följer henne hela tiden, de följer upp tillsammans. Utvärderar och planerar, det handlar mest om att man inte ska gå över gränsen. 

Om tre veckor ska det medicinska teamet göra en utvärdering av Nilssons rehabarbete, då kommer de komma med ett besked om hon kan tävla i Seefeld eller inte. 

– Vi förstår också att många är intresserade av VM, det är därför vi sagt att vi ska ha ett besked om tre veckor. Då bör vi veta om det är överhuvudtaget är rimligt med VM. Jag menar, hon ska i princip kunna utsätta kroppen för samma belastning som hon gjorde innan skadan. Det är ju det vi ska ta ställning till. Om tre veckor kan vi ha en uppfattning om det. 

Refererar till Afzelius

Nilsson lämnar en kort kommentar i skidförbundets pressmeddelande.

– Skador kommer sällan lägligt, inte heller den här gången. Nu kommer mitt tålamod verkligen att få jobba på helvarv ett tag och jag får helt enkelt ta en dag i taget, säger Stina Nilsson.

Nilsson la strax efter beskedet ut en bild på Instagram och citerade där Björn Afzelius-dängan Tusen bitar.

"Det sägs att ovan molnen är himlen alltid blå. Men det kan vara svårt att tro när man inte ser det", skriver Nilsson. 

https://www.instagram.com/p/Bs-sxkwAsI1/

Skid-VM i Seefeld pågår mellan den 20 februari och 3 mars. Sprinten avgörs torsdag 21 februari. 

 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta