Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Loppet riskerar ställas in

Ebba Andersson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. Vädret kan i värsta fall sätta stopp för långloppet mellan Storlien och Meråker i Ski Tour 2020. 

Enligt väderprognosen ska det blåsa 11 meter per sekund när åkarna ska åka över fjället och i fjol blev Storlirennet inställt just på grund av vädret. 

– Faran blir om det driver så mycket att spåren försvinner, för då står man plötsligt uppe på ett vitt fält uppe på fjället, säger den svenska tränaren Mattias Nilsson. 

– Jag hoppas att arrangören är så professionell att de inte genomför loppet till varje pris, utan att de sätter säkerheten först, säger Maiken Caspersen Falla. 

Efter den inledande helgen i Östersund väntar nu två unika utmaningar för åkarna i Ski Tour 2020. Först är det sprinten uppför slalombacken i Åre och därefter långloppet på 38 kilometer mellan Storlien och Meråker. 

Något som sporrar de aktiva. 

– Det blir ett helt nytt tourupplägg som man inte är van vid. Så det känner jag triggar mig på ett sätt, säger Therese Johaug. 

– Jag tror det här är jättebra för åkarna, att det inte blir samma sak varje helg, säger den ryske tränaren Markus Cramer. 

Det sistnämnda långloppet riskerar dock – i värsta fall – att ställas in. 

Enligt väderprognosen på den norska väderlekstjänsten YR så ska det blåsa en hård bris, 11 meter per sekund, när åkarna ska transportera sig över gränsen mellan Sverige och Norge. 

Har tvingats ställa in tidigare – på grund av vinden

Förra året så tvingades det klassiska loppet Storlirennet, som går just mellan Storlien och Meråker, ställa in på grund av snöfall och hårda vindar. 

”Väderförhållandena förvärrades kraftigt under förmiddagen och så som det är nu går det inte att försvara att åkarna ska ta sig över fjället”, skrev arrangören på sin hemsida då. 

– Det som avgjorde var säkerheten, sa ledaren i Storlirennets huvudkomitté Mary Ann Myhre till Bladet.no. 

Mattias Nilsson, som är landslagstränare i Sverige, säger att 11 meter per sekund är okej. 

– Men det får inte bli tokmycket värre, säger han. 

– Faran blir om det driver så mycket att spåren försvinner, för då står man plötsligt uppe på ett vitt fält uppe på fjället. Det vore ingen bra. Sikten och påverkan på spår är det akuta. 

Falla: ”Hoppas de sätter säkerheten först”

NRK:s expert Torgeir Björn säger att loppet mellan Storlien och Meråker är fenomenalt när vädret är på åkarnas sida. 

– Men det är 50/50 att det går att genomföra, säger han och fortsätter: 

– Det ska vara sportsligt försvarbara förhållanden. Det är åkarnas säkerhet som är viktigast, det får inte vara någon fara för åkarna. 

Den norska stjärnan Maiken Caspersen Falla är inne på samma spår. 

– Om det är nysnö som blåser i spåren är det väldigt jobbigt... Men jag hoppas att arrangören är så professionell att de inte genomför loppet till varje pris. Att de sätter säkerheten först, säger hon.

– Såna här långlopp är väldigt kul om det är bra förhållanden, men om det är skit, då är det inte roligt. 

Arrangören: ”Vi ska inspektera banan i dag”

Den förre norska storåkaren Tor-Arne Hetland är tävlingschef för sträckan Storlien-Meråker. Han berättar att de under måndagen ska inspektera banan för att se om den är körduglig. 

– Vi ska se om spåren håller tillräckligt bra för att det ska bli ett lopp. Men av det jag kan se här och nu av vädret tycker jag det ser bra ut, säger han. 

Det ska blåsa 11 meter per sekund under loppet, var går gränsen? 

– Det finns inga vindgränser sett så, utan det är ett beslut man måste ta där och då. Det kan tas ett beslut om att avlysa loppet tätare inpå om vi bedömer att det behövs göras. 

Hetland är dock hoppfull om att loppet ska gå att genomföra. Skulle det inte gå att köra, då finns det en reservplan. Då kommer åkarna i stället att köra 15 kilometer (både damer och herrar) på den bana som använder under de norska mästerskapen 2019. 

– Det blir helt garanterat ett lopp i Meråker, säger Hetland. 

Stjärnans viktchock: ”Det är helt sjukt”

Alla snackisar från Ski Tour 2020

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.