Förklarar bilderna: ”Ser inte vitsen”

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Foto: SVT

VAL MÜSTAIR/STOCKHOLM. Linn Svahn har tagit sin första världscupsseger i distans.

I lördagens 10 kilometer klassiskt med masstart slog sprintexperten både Frida Karlsson och Ebba Andersson – och behöll totalledningen i Tour de ski.

– Inför avslutningen kände jag bara: ”Jag måste vinna det här! Jag måste vinna det här!”, säger Svahn.

Sen valde hon att inte hoppa på segerbilden.

Tour de ski är i gång och Linn Svahn har gjort succé. Först tog hon hem sprinten under fredagen i Val Müstair. För att sedan överraska rejält och även gå segrande ur 10 kilometer klassiskt med masstart. 

På förhand var distansåkarna Ebba Andersson och Frida Karlsson favoriter. Det var även de som gick upp i täten direkt tillsammans med amerikanskan Jessie Diggins. Halvvägs in i loppet drog Karlsson och Andersson upp tempot och avståndet till de andra började öka.

Men Diggins kom ikapp och gick om. Inte heller Ebba Andersson kunde hålla emot. Bakom hade Linn Svahn gått starkt. När de andra svenskorna tappade slog hon till och gick upp på en andraplats. 

– Linn Svahn ser livsfarlig ut, säger Jacob Hård i SVT.

– Hon gör kanske sitt bästa distanslopp i livet, det är underbart att se, utbrister Anders Blomquist.

”Helt fantastiskt”

Men en andraplats var inte nog. Inför avslutningen kom Svahn med en ny attack och gick om Diggins. På upploppet gick en stark Julia Stupak om Diggins, Linn Svahn gick dock inte att hota i en spurt.

– Jag försökte ta det så lugnt som möjligt de första två varven. Inför avslutningen kände jag bara: ”Jag måste vinna det här! Jag måste vinna det här!”

– Det här känns helt fantastiskt, säger hon efter segern.

Hur upplevde du sista varvet?

– Min plan var att gå så snålt och billigt som möjligt så länge jag bara kunde. Jag trodde det skulle bli ganska rejäl körning tredje varvet men jag kände att jag kunde hänga med hyfsat billigt. När vi gick ner på sista varvet och jag vet att jag kan köra för seger då är det som att det inte finns någon annan möjlighet än att plocka hem det.

– Jag är väldigt nöjd med att jag kunde drämma till med en seger i distans som den sprinter jag är.

Förklarar bilderna

Efter segern blev det dock inte något hopp framför kamerorna för att fira. Mellan Yulia Stupak och trean Jessie Diggins bjöd hon inte på något glädjeskutt som damåkarna annars brukar göra. Tidigare har bland annat Ebba Andersson ledsnat på att bara kvinnor tvingas hoppa framför kamerorna efter lopp.

– Nej, jag ser ingen vits med att hoppa. De får gärna hoppa bredvid mig, men hoppa gör jag på en studsmatta och inte i målområdet då låter jag gärna mina ben få vila lite, säger Linn Svahn.

Den norske experten Petter Skinstad njöt av att se Svahn stå med båda pjäxorna i snön.

– Det är väldigt bra att någon gör ett uppror mot det här. Det står manliga fotografer och ber damåkarna att hoppa, men de ber inte herråkarna att göra samma sak, säger Skinstad till TV2.

– Det är klart att man får hoppa om man är glad, men ingen ska bli tvingad till det bara för att man är tjej. Det är skrattretande.

Enligt SportExpressens uppgifter var det dock inte några fotografer som skrek om hopp den här gången. Stupak och Diggins ska själva ha tagit initiativet att hoppa.

Frida Karlsson slutade fyra och Ebba Andersson blev 12:a.

Resultat: 10 km klassiskt i Val Müstair

1) Linn Svahn, Sverige

2) Julia Stupak, Ryssland +0,7 sekunder

3) Jessie Diggins, USA +0,8 sekunder

4) Frida Karlsson, Sverige +1,4 sekunder

5) Katharina Henning, Tyskland +2,0 sekunder

Övriga svenska placeringar:

12) Ebba Andersson

18) Maja Dahlqvist

22) Jonna Sundling

27) Emma Ribom

33) Moa Olsson

34) Moa Lundgren

Fakta: Totalställningen i Tour de ski

1) Linn Svahn, Sverige

2) Jessie Diggins, USA +13 sekunder

3) Frida Karlsson, Sverige +18 sekunder

4) Rosie Brennan, USA +20 sekunder

5) Anamarija Lampic, Slovenien +40 sekunder

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.