Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lekte med rivalerna – när Ebba åkte upp sig

Foto: URS FLUEELER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Therese Johaug var överlägsen igen när hon drygade ut mot resten av fältet och vann med över en minut före Netalia Nepryaeva i jaktstarten i Nove Mesto.

Ebba Andersson blev bästa svenska på sjätte plats.

– Med tanke på sjukdomen jag drog på mig under Tour de Ski känns det som att formen är okej, säger Andersson efter loppet.

Therese Johaug gick ut i en stor ledning inför jakstarten över tio kilometer i klassisk stil i Nove Mesto. Den ledningen höll hon också hela vägen in i mål och drygade dessutom ut gentemot alla sina konkurrenter.

I mål var hon en minut och fyra sekunder före Netalia Nepryaeva.

– Det var ett väldigt bra lopp i dag. Jag hade jättefina skidor så vallateamet gjorde ett bra jobb. Jag kände mig i väldigt fin form, tog inte ut mig och blev inte stum. Det var bara att köra på, en fantastik känsla, säger Johaug i NRK efter loppet.

Ryskan gjorde upp med den norska duon Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg om andraplatsen och ryckte ifrån dem en bit innan upploppet.

Östberg vann sedan spurten om tredjeplatsen mot Heidi Weng med knapp marginal. 

Ebba Andersson klättrade till sjätteplats

För svenskorna blev det en resa lite längre bak i fältet men Ebba Andersson klättrade från nionde till sjätte plats. I mål var hon en minut och 49 sekunder efter Therese Johaug.

– Jag ville gå hårt tidigt i loppet för att försöka gå ikapp de ryggar som jag hade strax framför mig. Det lyckades jag också med men sedan orkade jag inte riktigt sista varvet när jag tröttnade litegrann. Men på det stora hela är jag nöjd med genomförandet, säger Andersson.

Hur ser du på helgen som helhet?

– Så klart hade jag velat vara någon nivå upp resultatmässigt men med tanke på sjukdomen jag drog på mig under Tour de Ski känns det som att formen är okej och jag har något att bygga vidare på inför kommande tävlingshelger.

Hur mycket har sjukdomen påverkat dig?

– Det kan slå lite åt båda hållen men formen känns ändå okej även om jag kanske saknar de sista krafterna för att verkligen känna att jag skulle kunna få till loppet helt som jag önskade i dag. På det stora hela är jag nöjd och det känns kul att det kommer fler tävlingar framöver.

Nästa vecka går världscupen vidare med skiathlon och sprint i Oberstdorf.

– Det lär bara vara distansloppet som är aktuellt för mig, säger Ebba Andersson.

– Jag hoppas att det ska vara några steg framåt jämfört med den här helgen och att jag ska få till en bra tävling. 

Moa Lundgren tappade placeringar

Charlotte Kalla behöll sin tolfteplats som hon startade med och var drygt två och en halv minut efter norskan.

Moa Lundgren slutade på en fin åttondeplats under lördagen och hade bäst utgångsläge av svenskorna men orkade inte hänga på Ebba Andersson och flera andra konkurrenter. Hon tappade till sist till 17:e plats. 

– Hon öppnade offensivt och försökte gå med Ebba. Det blev tufft men det är inte så mycket att säga, hon gör det bra i går men orkar inte följa upp det i dag, säger Mathias Fredriksson.

Emma Ribom blev 21:a, Anna Dyvik 22:a och Evelina Settlin slutade på 38:e plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.