Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Superskrällen: Tar sin första världscupseger

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Oskar Svensson slog till med en superskräll.

Svensken spurtade ner Gleb Retivykh och Alexander Bolsjunov på upploppet i den klassiska sprinten och tog sin första seger i världscupen.

Det var dessutom hans första pallplats.

– Det här har man drömt om hela sin karriär, säger Svensson.

Oskar Svensson har blandat och gett i Tour de ski och han var inte en av favoriterna i sprintfinalen under lördagen.

Svensken ställdes bland annat mot världens bästa sprinter Federico Pellegrino och mot tourens dominant Alexander Bolsjunov.

Men efter att ha varit långt bak i fältet i inledningen av finalen åkte Oskar Svensson förbi alla och kom först in på upploppet. Där höll han ifrån och spurtade till sig sin första världscupseger innan han kramades om av klubbkamraten Maja Dahlqvist i målfållan.

– Det är helt sjukt. Otroligt. Jag vet inte vad man ska säga. Det här har man drömt om hela sin karriär. Jag var inte riktigt med på att det skulle komma i dag. Även om jag trodde att det skulle passa mig bra, säger Svensson till SportExpressen.

Segern ger vind i seglen 

Segern var Svenssons första i världscupen och en höjdpunkt under en säsong som annars gått tungt för de svenska herrarna. 

– Det är en liten tyngd som har släppt från ens axlar. Nu börjar man ju komma upp i åldern där man inte bara kan säga att man är ung och vill utvecklas. Nu vill man börja prestera, säger han. 

Han hoppas nu att hans seger kan leda till större framgångar för herrarna framöver. 

– Jag hoppas att det kan betyda mycket. Jag tror att vi är på gång och det är kanske något sånt här vi behöver och visa att vi kan vara där och få lite vind i seglen, det brukar vi inte få. 

Banan i Val di Fiemme påminner om den på VM i Oberstdorf. Svensson hoppas nu på att upprepa dagens fina prestation på VM i februari. 

– Det känns väldigt bra. Den har många partier som är väldigt lika och jag har jobbat väldigt specifikt inför den banan som kommer där. Jag är väldigt stolt även att det sitter här.

Linn Svahn hyllar Oskar Svensson

Även segraren på damsidan – Linn Svahn – följde herrfinalen spänt och var engagerad när hon följde loppet.

– Sport är sport och då brukar det bli så där. Det är så jäkla mäktigt att se Oskar plocka hem det. Jag visste att han är stark på det här, säger Svahn och skrattar. 

– Det var inget spel för galleriet, jag glömde bort att alla var runtomkring. Men jag har märkt att journalister är bra på att smygfilma mig när jag gör dramatiska utbrott så ni fick säkert någon bra film på det där också.

Oskar Svensson om att fira med det svenska laget efter målgång: 

– Det var det bästa med hela dagen. Det är jättekul att se hur mycket det betyder för hela laget och den glädjen som blir efter.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.