Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Stjärnan ställer in världscupen

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

I Ruka var han bäst av alla. 

Nu ställer Johannes Hösflot Kläbo in resten av världscupssäsongen 2020.

– Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt viktiga, skriver han i ett pressmeddelande. 

Dessutom meddelar även Emil Iversen att han avstår många tävlingar.

Under söndagen spurtade den norska stjärnan Johannes Hösflot Kläbo hem segern i minitouren i Ruka. 

Men det var norrmannens enda framträdande i världscupen 2020. Osäkerheten i och med den rådande pandemin sätter stopp för Kläbos fortsatta medverkan. 

- Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt viktiga i förhållande till den pandemi som nu rasar över hela världen. Alla måste göra sin del - och vad de tycker är rätt. Detta är viktigt och rätt att göra för mig, skriver han i ett pressmeddelande enligt NRK. 

Avstår flera tävlingar

Kläbo väljer därmed att avstå tävlingarna i Davos 12-13 december och därefter Dresden 19-20 december. Han kommer tidigast att göra comeback under Tour de ski som börjar den 1 januari. 

– Jag har funderat på detta en stund. Det började med världscupavslutningen förra säsongen. Osäkerheten blev ytterligare förstärkt under vår vistelse i Ruka.

Kort efter Kläbos besked berättade också Emil Iversen – som slutade trea i touren i Ruka – att han avstår alla tävlingar fram till jul och även Tour de Ski.

– Jag ställer mig bakom det som Johannes säger och kan bekräfta att jag inte kommer åka något lopp innan jul jag heller. Jag står också över Tour de Ski, säger Iversen till NRK.

Weng lämnade Ruka

Kläbo och Iversen är inte de enda norska skidåkarna som känner stor oro för coronaviruset. Heidi Weng lämnade under helgen Ruka – mitt under pågående tävlingar. 

– Hon är helt enkelt rädd, säger hennes landslagskompis och fyrmänning Lotta Udnes Weng.

Weng har svårt att prestera när coronaviruset härjar i världen och pandemin sätter stor prägel på världscupen.

– Jag tycker synd om henne. Jag tror det kostar krafter att gå och vara rätt hela tiden, säger Udnes Weng.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.