Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var väldigt tungt – då tvivlade jag mest”

Charlotte Kalla i exklusiv intervju med Expressen om tunga året och framtiden
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN

Det har spekulerats kring Charlotte Kallas framtid. 

Nu står det klart att 33-åringen fortsätter karriären och siktar mot OS 2022. 

Men det fanns en period då hon tvekade. 

– Det var väldigt tungt under hösten när jag drabbades av covid, och ovissheten som följde efter det. Då tvivlade jag som mest, säger Kalla till SVT.

Det har varit en tuff säsong för Charlotte Kalla. I november förra året drabbades skidstjärnan av covid-19, strax före premiären. 

Kalla kämpade sig tillbaka och gjorde två kanonlopp i VM där hon slutade femma respektive sexa. Men problemen fortsatte sedan för den 33-åriga skidstjärnan när hon drabbades av magproblem och tvingades bryta tremilen i VM.  

Därför var det osäkert kring Kallas framtid.

Kalla: ”Det krävdes tålamod”

Men nu meddelar Charlotte Kalla att hon kommer att fortsätta och målet är OS vintern 2022. 

– Jag har börjat summera säsongen och den starkaste känslan är glädjen till skidåkning som funnits hos mig under både tränings och tävlingsåret. Det gör beslutet enkelt att satsa vidare mot OS 2022, säger Charlotte Kalla i ett pressmeddelande. 

Men det kunde ha slutat på ett annat sätt. Charlotte Kalla berättar att det var en tuff period i höstas när hon drabbades av coronaviruset. Det var då hon tvekade som mest.  

– Jag tycker inte om att sakna kontroll och inte ha koll på vad som väntar. Det var väldigt viktigt det stöd jag hade runtomkring mig, och just peppandet av alla som sade: våga tänka kortsiktigt. Det krävdes tålamod, men det är ju genom utmaningar som man också utvecklas, säger Kalla till SVT.

SVT: Vad var största utmaningen?

– Att inte oroa mig för framtiden, det kämpade jag med varje dag att inte fundera på om det skulle bli ett VM eller inte.

Har vunnit tre OS-guld

Landslagschefen Anders Byström säger att han är glad att Kalla satsar vidare och blickar mot OS i Peking kommande vinter. 

– För lagets del betyder hennes erfarenhet och inställning massor. Vi såg på VM hur hon lyckades komma i toppform och uppnå världsresultat med en 5e och 6e plats, trots de problem hon drabbades av i höstas och starten på vintern. Det ska bli spännande att följa henne under det här OS-året, säger Byström. 

Charlotte Kalla är den främsta svenska kvinnliga olympiern genom tiderna. Kalla har tävlat i tre OS, Vancouver 2010, Sotji 2014 och Pyeongchang 2018. 33-åringen har totalt vunnit tre guld och sex silvermedaljer i OS-sammanhang.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.