Klart: Charlotte Kalla missar premiären

Efter det positiva coronatestet står det klart att Charlotte Kalla missar premiären i Bruksvallarna
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Charlotte Kalla, 33, drabbades av covid-19 i förra veckan.

Nu kommer ett första besked om hennes framtid: Det blir ingen start i skidpremiären i Bruksvallarna.

– Hon har avanmält sig, säger tävlingsledaren Mikaela Sundbaum.

I ett pressmeddelande i förra veckan berättade Charlotte Kalla att hon testats positivt för covid-19. Hon hade då feber och huvudvärk.

– Jag mår bättre i dag och är fortsatt optimistisk om ett snabbt tillfrisknande, förklarade Kalla och berättade att hon var i regelbunden kontakt med landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Där och då levde fortfarande hoppet om att 33-åringen skulle komma till start i den nationella premiären i Bruksvallarna i helgen. Men så blir det alltså inte.

Med tre dagar kvar till start har Charlotte Kalla meddelat tävlingsledningen att hon inte kommer till start.

– Ja, det stämmer. Hon har avanmält sig för hela helgen, berättar tävlingsledaren Mikaela Sundbaum när SportExpressen når henne.

Läkaren varnar för hjärtat

Nästa tävling som kan bli aktuell för Kalla är därmed världscuppremiären i finska Ruka nästa helg. Men Per ”Pliggen” Andersson menar att situationen är svårbedömd och att det i dagsläget är svårt att säga någonting alls om framtiden.

– Det här är det svåraste jag ställts inför, hur man ska hantera hela den här situationen med covid och en del i den situationen är det här som vi kallar för ”return to play” som är den stora utmaningen för oss, säger Andersson och varnar för att viruset har en ”benägenhet att sätta sig på hjärtat”.

Han väntar nu först och främst på att Kalla ska bli symtomfri.

– När vi kommit i mål där får vi titta på hur länge det här varat och hur allvarliga symptomen varit, och sen utifrån det får man använda sig av olika strategier.

Vilka åkare som kommer till start i Bruksvallarna? Hela Sveriges elit. Frida Karlsson, Ebba Andersson, Linn Svahn och Calle Halfvarsson är bara några av stjärnorna som kommer visa upp sig i helgen.

Tävlingarna börjar på fredagen med 10/15 kilometer klassiskt.LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn priser  

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Ny skidsatsning i Expressen Premium: ”Missa inte!” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.