Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida Karlssons ursäkt till Kalla

Johaug jublar efter segernFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Charlotte Kalla i spåretFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla efter loppetFoto: PHILIP GADD
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

SEEFELD/STOCKHOLM. Charlotte Kalla tappade tidigt mark i VM-skiathlonen – men inledde en jakt på medaljer i skejtdelen.

Då blev hon pååkt bakifrån och tappade mycket tid. 

Efteråt berättar Frida Karlsson att hon låg bakom händelsen – och ber om ursäkt till sin landslagskollega.

– Jag är väldigt ledsen för det, säger hon.

Det hade bara gått några minuter av söndagens skiathlon innan Therese Johaug satte färg på loppet. 

I den klassiska delens första stigning gick norskan hårt, och kunde endast följas av landsmaninnorna Ingvild Flugstad Östberg och Astrid Jacobsen och ryskan Natalja Neprajeva. 

Det svenska medaljhoppet tappade snabbt mark när Johaug skruvade upp tempot på den klassiska sträckan, och efter knappt fem kilometer var hon 35 sekunder bakom Johaug. 

– Man ser det i sättet hon åker skidor, hon blir dämpad fort, och det är inte så Charlotte brukar fungera, sa experten Anders Blomquist i SVT. 

Skid-VM 2019: Charlotte Kalla sexa efter kross av Therese Johaug

Vid växling, efter 7,5 kilometers åkning, hade Kalla fortsatt att tappa på Johaug, som gått loss från de andra tre hon haft sällskap med, men avståndet upp till medaljplats hade krympt. 

Kalla stod för ett imponerande skidbyte – och fortsatte att ta in tid på de åkare hon hade framför sig under fristilsdelen. 

Som minst var avståndet upp till medaljplats nere i sju sekunder. Men med några kilometer blev det hårdkörning mellan Jacobsen, Neprajeva och Östberg – och där satte den sistnämnda in ett imponerande ryck in mot stadion som säkrade silvermedaljen. 

Johaugs segermarginal till Östberg blev nästan en minut. 

”Superformen finns inte där”

Natalja Neprajeva tog brons, Charlotte Kalla blev till slut sexa. 

– Det är så nära. Superformen finns inte riktigt där, men krigarskallen sitter fast på huvudet på Charlotte Kalla, säger Anders Blomquist i SVT.

Charlotte Kalla var besviken efter loppet.

– Det var tufft från start, det var ett otroligt hårt tempo som norskorna satte upp. Det gällde att försöka låta skidorna göra jobbet och jobba över vartenda krön för att få så få sekunder upp, för allt kan hända, säger hon.

– Det hade behövt hända någonting under första varvet, och det gjorde det inte. Jag kommer inte hit för att slåss om sjätteplaceringar. 

Skid-VM 2019: Frida Karlsson körde på Charlotte Kalla

En incident mot slutet av loppet störde Charlotte Kalla i jakten på täten.

– Det kanske var tre backar kvar, jag var nere på knä för jag blev pååkt bakifrån. Det vill du inte ha när man har mjölksyrestumma ben, men det är bara att försöka lägga det bakom sig. 

Efter loppet berättade Frida Karlsson, den svenska junioren som slutade femma i loppet, att det var hon som var på Kallas skidor.

– Det var jag och Charlotte som strulade lite. Vi tog in på dem framför och var i ett bra flyt där. Jag har sagt förlåt till henne, jag råkade kliva på hennes stav och så ramlade vi båda. Det var väldigt synd. Jag har sagt så mycket förlåt till henne, Jag är väldigt ledsen för det, säger Karlsson.

– Det är sånt som händer, ingen ursäkt behövs, säger Kalla.

Även norskan Heidi Weng påverkades.

    - Det var inte långt upp till medaljerna. Charlotte och Frida körde in i varandra och då tänkte jag att jag skulle pröva att rycka men de tog ikapp mig direkt. 

    - Jag tror Charlotte var på väg att pröva ett ryck så det var tråkigt för båda två. Och lite trist för min del också. Men jag är väldigt nöjd ändå, säger Weng.

Nästa VM-lopp för Charlotte Kalla blir på tisdag när 10 kilometer klassiskt avgörs.

 

Frida Karlsson och Charlotte Kalla kramar om varandra efter loppetFoto: PETTER LANDÉN

 

LÄS MER: Succé för Frida Karlsson i VM-debuten – trots fall. 

LÄS MER: ”Varför sitter du där och ljuger, Johaug?” 

LÄS MER: Ilskan mot Kläbo – kräver diskning.

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

MISSA INTE: VM-guiden – 204 sidor om vinterns mästerskap

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.