Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säsongen över för ryska stjärnorna

Ukrainas president om ryska aggressionerna och ansökan om EU-medlemskap: ”VI har väntat i 30 år”.
Natalia Nepryaeva.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Alexander Bolsjunov.
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tatiana Sorina.
Foto: GEPA PICTURES/ CHRISTIAN WALGRAM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Karin Mattsson.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Norge hotade med att ställa in världscupstävlingarna om ryska åkare tilläts delta. 

Samtidigt satte Svenska skidförbundet ytterligare press på Fis. 

– Jag är helt övertygad om att Fis kommer att ta det här beslutet, det finns inga andra möjligheter, säger Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson.  

Senare under tisdagen meddelade den ryske tränaren Jurij Borodavko att säsongen är över för de ryska åkarna. 

– Vi lämnar Norge, säger han till NRK. 

Buskapet från norskt håll har varit tydligt. 

Ryska åkare är inte välkomna att tävla på norsk mark. 

Trots det har Fis gett de ryska åkarna grönt ljus att tävla i Drammen och Holmenkollen i slutet av veckan och ryssarna befann sig under tisdagen på plats i Norge och förberedde sig inför tävlingarna.

Konnerud IL, som arrangerar sprinten satte dock hårt mot hårt när de gav beskedet att  klubben vill inte beblanda sig med ett lopp där ryssarna deltar. Under tisdagen meddelade även det norska förbundet att de går emot Fis beslut och fortsatt nekar ryska åkare att komma till start. 

”Kommande tävlingar i Norge kommer att genomföras utan ryska och belarusiska åkare, oavsett vilken slutsats Fis kommer fram till”, skriver förbundet i ett pressmeddelande. 

Fis slog dock tillbaka mot norrmännens utspel. 

– De kan ge uttryck för en önskan att ryssar och belarusier inte deltar men de kan inte neka dem, säger Michel Vion, generalsekreterare för Fis enligt NRK

Sverige har skrivit ett brev

Svenska skidförbundet har uttryckt sitt stöd till Norge i och under tisdagen skickade de tillsammans med det norska skidförbundet ett brev för att öka pressen på Fis. 

– Norge är i en oerhört jobbig situation. För Norge är frågan fullständigt akut och vi vill verkligen supporta Norge, säger Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson. 

– Vi har precis skrivit ytterligare ett brev till Fis ihop med Norge. Där trycker vi på att Fis måste komma med samma beslut som IOK och följa de rekommendationer som de har gjort: att inte tillåta ryskt deltagande. Det beslutet måste Fis nu fatta, fortsätter hon. 

Hon är kritisk till att beslut som dessa hittills landat på enskilda förbund och arrangörer. 

 – De här besluten ska tas på nationell och internationell nivå, det är inte rimligt att utelämna enskilda klubbar eller förbund till de här besluten utan det måste till en kraftsamling. 

– Nu markerar vi att det inte är möjligt att arrangera tävlingar med ryska deltagare av en mängd olika skäl. Fis måste omgående ta ett beslut, fortsätter hon.   

Strax före lunch på tisdagen kom beskedet att det ryska längdlandlaget att de inte kommer till start - men inte från Fis utan från ryssarna själva. 

– Vi lämnar Norge och den internationella skidsäsongen är över för vår del, säger den ryske landslagstränaren Jurij Borodavko till NRK. 

Här jobbar Putin på som vanligt mitt under kriget

Besökte rymdcenter i Moskva under helgen: ”Våra killar behöver ert stöd”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.