Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensken hoppar av – bara timmar före start

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

TOBLACH. 2020 börjar inte bra för Axel Ekström.

Svensken har dragit på sig en förkylning och tvingas hoppa av Tour de ski – bara timmar innan jaktstarten.

Axel Ekström skulle ha startat som 52:a åkare i onsdagens jaktstart i Toblach, drygt två och en halv minut efter ledaren Sergey Ustiugov.

Men så blir det inte. Bara timmar innan startskottet meddelar det svenska landslaget att Ekström blivit sjuk.

”Axel Ekström är förkyld och kommer inte till start”, skriver landslagets kommunikationschef Katarina Medveczky i ett sms.

Han blir därmed den tredje svensken att bryta Tour de ski. Efter sprinten i Lenzerheide tvingades Stina Nilsson resa hem på grund av skada och kort innan starten i Toblach på nyårsafton blev Emma Ribom sjuk.

Axel Ekström ligger på 54:e plats i Tour de skis totalställning.

Bra slagläge för svenskarna inför jaktstarten

I herrloppet går Calle Halfvarsson ut som fyra, bara några tiondelar från Alexander Bolsjunov på tredje plats. Svensken drogs med en armskada inför loppet på nyårsafton men slog till med säsongens bästa lopp.

– Jag hoppas kunna gå med bra i Bolsjunovs rygg. Det blir fint. Jag hoppas att jag återhämtar mig bra och är lika pigg under jaktstarten, sa Halfvarsson efter loppet i går. 

På damsidan tog Ebba Andersson sin andra pallplats i Tour de ski när hon vann en tiondelsstrid mot Heidi Weng. Det gör att hon också har bra slagläge inför jaktstarten och går ut tillsammans med Weng, elva sekunder efter toppduon Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg.

– Jag ser verkligen fram emot den här jaktstarten. Och jag fortsätter att bara ta ett lopp i taget. Med tanke på den skadeperiod jag har bakom mig vill jag inte blicka för långt fram, säger Andersson.

Herrarnas jaktstart över 15 kilometer avgörs 13.00, damernas 10 kilometerslopp startar 11.40.

Ebba Andersson mållös efter pallplatsen

Har tagit två av två pallplatser i distanslopp under Tour de Ski

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.