Svenska förklaringen – gör undantag i truppen

Charlotte Kalla
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Anna Dyvik
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
William Poromaa
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Andersson
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Den svenska truppen till helgens tävlingar i Nove Mesto är släppt. Där är bland annat Ebba Andersson med - som tvingades lämna Tour de Ski efter förkylning. 

​– Det är ett laddat gäng som ser fram emot helgens distanstävlingar, säger damtränaren Magnus Ingesson i ett pressmeddelande.

På herrsidan gör landslaget ett undantag - och tar ut junioren William Poromaa. 

Det svenska landslaget hade en framgångsrik helg i tyska Dresden. Utropstecknet Linn Svahn vann på nytt i sprint, och på söndagen vann hon, tillsammans med Maja Dahlqvist, även sprintstafetten. Dessutom tog Johan Häggström en pallplats i sprinten, och i lag tillsammans med Marcus Grate knep han en andraplats i stafetten.

I helgen väntar nya tävlingar, 10/15 kilometer fristil på lördagen följt av jaktstart (klassisk stil) på söndagen, i Nove Mesto, Tjeckien. Under måndagen släppte förbundet truppen som ska tävla för Sverige. 

Där återfinns exempelvis Ebba Andersson, Moa Lundgren och Emma Ribom, som tvingades lämna Tour de Ski på grund av förkylningar. 

Frida Karlsson saknas

Dock saknas fortsatt Frida Karlsson, som inte har tävlat sedan början av december förra året då hon inte uppfyllt förbundets hälsokrav. 

Dessutom gör Anna Dyvik säsongens första världscupstart. På herrsidan hittas Calle Halfvarsson, som avstod sprinttävlingarna i Dresden. 

Det gör också tre åkare från utvecklingslaget Team Svenska Spel. 

​– Jonas Eriksson, Fredrik Andersson och junioren William Poromaa, har alla gjort fina resultat i Skandinaviska cupen och nationella tävlingar i vinter. Kommande helg är ett bra tillfälle för dem att få erfarenhet av internationellt tävlande. Normalt tar vi inte ut juniorer till världscuptävlande före junior-VM, men i år genomförs mästerskapet först i mars och efter det återstår endast tävlingarna i Kanada och USA, säger tränaren Mattias Nilsson i pressmeddelandet.

Längdlandslaget i Nove Mesto 18–19 januari

Damer

​Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF,

​Anna Dyvik, IFK Mora SK,

​Charlotte Kalla, Piteå elit,

​​Moa Lundgren, IFK Umeå,

​​Emma Ribom, Piteå elit,

​​Evelina Settlin, Hudiksvalls IF.

Herrar

​Fredrik Andersson, Sollefteå skidor IF,

​Jens Burman, Åsarna IK,

​Jonas Eriksson, IFK Mora SK,

​Calle Halfvarsson, Sågmyra SK,

​William Poromaa, Åsarna IK,

​Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.