Klart: Han blir chef för längdlandslaget

Anders Byström.
Foto: BILDBYRÅN
Anders Byström.
Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Jonna Sundling, Frida Karlsson och Charlotte Kalla har fått en ny chef.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Längdlandslaget värvar från skidskyttelandslaget.

Anders Byström, 42, är klar som ny landslagschef för Charlotte Kalla och gänget.

”Det intryck jag fått av Anders de gånger vi träffats är att han är en glad, trygg och trevlig person”, skriver Kalla i ett sms.

– Jag hoppas att jag kan tillföra en del stabilitet och trygghet, säger Byström.

Jakten på en ny landslagschef har pågått i nästan ett år.

Efter att Rikard Grip fick sparken presenterades Jonas Peterson som hans ersättare, men Peterson försvann redan efter 143 dagar. Anledningen? Han kom inte överens med förbundsdirektören Ola Strömberg. I vintras tog Lars Selin och Karin Ersson gemensamt över rollen som landslagschef, men det var bara en tillfällig lösning.

Nu har förbundet till slut hittat ett nytt namn.

Det blir Anders Byström som kliver in som ny landslagschef. Han kommer närmast från rollen som landslagschef i skidskyttelandslaget.

– Det var ingen självklarhet att jag skulle byta när skidförbundet hörde av sig, säger Byström när SportExpressen når honom.

– Jag har trivts väldigt bra i skidskyttet. Jag hade två år till på kontraktet så jag fick verkligen fundera på saken. Men jag känner att vi har fått till en bra organisation i skidskyttet och jag tror att de kommer klara sig fint framöver.

– Och det är klart att det här var ett lockande jobb. 

Har jobbat som journalist

Vad tror du att du kan tillföra i längdlandslaget?

– Jag måste sätta mig in lite hur det funkar där nu, det var längesen jag var där. 

– Men jag hoppas att jag kan tillföra en del stabilitet och trygghet, ett bra ledarskap. Så att tränare och åkare får fokusera på det de ska. 

Beskedet kommer bara knappt två veckor efter att Stina Nilsson tagit ett kliv i motsatt riktning, från längdskidåkningen till skidskyttet. Och längdchefen Daniel Fåhraeus är nöjd med värvningen.

– Ur ett ledarskapsperspektiv besitter Anders de erfarenheter, kunskaper och färdigheter som behövs för att axla rollen. Vi har en överensstämmande ledarfilosofi och jag är övertygad om att vi kommer bli ett bra team. Han har även jobbat som journalist under en tid, vilket kan vara till hjälp i arbetet som landslagschef för ett påpassat landslag, säger Fåhraeus i ett pressmeddelande.

Ska utse nya tränare

Ett av Anders Byströms första uppdrag kommer vara att spika vilka som ska vara landslagstränare den kommande säsongen.

Herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo har redan meddelat att de lämnar organisationen – och det har stormat kring damtränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson under den senaste tiden.

Efter att SportExpressen avslöjat att det finns ett utbrett missnöje bland damåkarna gick SVT ut med uppgifter om att både Ingesson och Thomson kommer att försvinna från landslaget till nästa vinter. Uppgifterna har dock dementerats kraftigt från officiellt håll.

– Jag har bara följt rubrikerna i media så jag törs inte säga så mycket om det. Men det är tråkigt att det har varit mycket rubriker om det i stället får det sportsliga så jag hoppas att vi kan undvika sådana rubriker framöver, säger Anders Byström som nu alltså blir chef över åkare som Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Linn Svahn och Calle Halfvarsson.

Kalla tror att Byström kommer passa bra som landslagschef.

”Det intryck jag fått av Anders de gånger vi träffats är att han är en glad, trygg och trevlig person. En kille med båda fötterna på jorden”, skriver hon i ett sms till SportExpressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.