Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dürr gripen av polis – uppges ha nyckelroll

Johannes Dürr.
Johannes Dürr.
Längdåkaren Max Hauke greps på bar gärning under VM med nålen i armen.

Skidåkaren Johannes Dürr, som åkte fast och erkände bloddoping 2014, har gripits av polis.

Något som Dürrs advokat Michael Lehner bekräftar för Der Spiegel.

– I spåren av dopingutredningen har misstankar uppstått mot en annan längdåkare, säger Hansjörg Mayr, talesperson för åklagarmyndigheten i Innsbrück.

Dopingskandalen fortsätter att växa. Totalt åtta elitidrottare, sex längdåkare och två cyklister, har åkt fast och erkänt doping. Däribland de två österrikiska åkarna Dominik Baldauf och Max Hauke – där den senare togs på bar gärning mitt under en blodtransfusion.

Nu har även Johannes Dürr gripits, och enligt den österrikiska tidningen Kronen Zeitung verkar han ha haft en central roll i dopinghärvan.

– I spåren av dopingutredningen har misstankar uppstått mot en annan längdåkare, som tidigare med sin information satte utredningen i rörelse, säger Hansjörg May, talesperson för åklagarmyndigheten i Innsbrück, enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hansjörg Mayr berättar inte vilka misstankar som riktas mot åkaren och namnger honom inte heller. Advokaten Michael Lehner bekräftar dock Johannes Dürr blivit gripen men säger inte heller på vilka grunder.

”Misstankarna gäller sportsligt bedrägeri och/eller brott mot Österrikes antidopinglagar. Skälen är än så länge okända”, skriver tyske journalisten Hajo Seppelt på Twitter.

https://twitter.com/hajoseppelt/status/1102925569027641344

Johannes Dürr: ”Finns stora kryphål”

Johannes Dürr slog igenom i Tour de ski 2013/14 och pekades ut som potentiell medaljkandidat inför OS i Sotji. Då fastnade Dürr i ett dopingtest. Han erkände allt och berättade även att han tagit sig igenom 14 dopingtester med erytropoetin (epo) i kroppen.

Bara dagar innan dopingskandalen avslöjades under skid-VM i Seefeld träffade SportExpressen Johannes Dürr för en exklusiv intervju i Innsbruck.

Han berättade då bland annat att problemet kring doping fortfarande är stort inom längdskidåkningen.

– Det finns stora kryphål i antidopingsystemet. Enorma kryphål. Att ett test ger grönt ljus betyder absolut inte att åkaren inte är dopad. Systemet är trasigt, förklarade Johannes Dürr.

Dopingskandalen på VM i Seefeld

Det var onsdagen den 27 februari som en dopingrazzia genomfördes mitt under VM i längdskidor i Seefeld. Fem åkare greps misstänkta för doping och ytterligare fyra personer greps för inblandning. 

Den tyska läkaren Mark Schmidt, 41, pekas ut som hjärnan bakom dopinghärvan och greps i tyska Erfurt samma dag som de aktiva åkarna greps i Seefeld. 

Polisen hade då övervakat de fem åkarna under hela VM, i vad de kallar för ”Operation Aderlass”.

Längdskidåkare som greps och som har erkänt doping:

Namn: Aleksej Poltoranin

Ålder: 31

Nation: Kazakstan

Meriter: Två VM-brons 2013 (sprintstafett+50 kilometer) och 12 världscupssegrar

---

Namn: Max Hauke

Ålder: 26

Nation: Österrike

Meriter: Sjätteplats i sprintstafett på VM i Seefeld, som bäst 14:e plats i världscupen på 15 kilometer fritt. 

---

Namn: Dominik Baldauf

Ålder: 26

Nation: Österrike

Meriter: Sjätteplats i sprintstafett på VM i Seefeld, som bäst 8:e plats i världscupen på sprint. 

---

Namn: Andreas Veerpalu

Ålder: 24

Nation: Estland

Meriter: 12:e plats i stafetten på OS i Pyeongchang, som bäst 16:e plats i världscupen på stafett. 

---

Namn: Karel Tammjärv

Ålder: 29

Nation: Estland

Meriter: 22:a plats på 15 kilometer fritt på OS i Pyeongchang, som bäst 10:e plats i världscupen på stafett.

Utöver de fem åkare som greps i Seefeld har ytterligare tre idrottare trätt fram efter avslöjandet. Längdskidåkaren Algo Kärp, 33 från Estland samt de österrikiska cyklisterna Stefan Denifl och Georg Preidler. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.