Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida Karlsson blir fråntagen pallplats

Frida Karlsson efter första beskedet om att hon fått en pallplats i sprinten.
Foto: PER DANIELSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

VAL MÜSTAIR/STOCKHOLM. Frida Karlsson blir av med tredjeplatsen hon tog hem i sprinten i Tour de ski.

Det efter en ny protest från Slovenien.

– Det var ett jävla daltande med den där placeringen, säger pojkvännen och landslagskollegan William Poromaa.

Karlsson tappar dock bara två sekunder i sammandraget.

Karlsson såg först ut att sluta fyra i sprinten. Men efter att Anamarija Lampic blivit diskad fick hon kliva upp på en tredjeplats i Tour de ski-premiären. Slovenien skickade in en överklagan och den första protesten avslogs. Men de kunde protestera igen inom 48 timmar och gjorde det.

– Vi hoppas att Fis tar rätt beslut, förklarade Sloveniens chefstränare Nejc Brodar i SportExpressens tv-program Skidsnack i går kväll.

Nu har slovenskans överklagan godkänts. Frida Karlsson blir därmed av med sin pallplats och får nöja sig med en fjärdeplats. I sammandraget innebär det att hon är 20 sekunder efter ledande Linn Svahn i stället för 18 sekunder.

– Vi fick en skriftlig protest från Slovenien i går kväll och den behandlades av vår överklagandenämnd. Vi fick deras beslut precis när herrloppet startade här, säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey.

”Då får man säga grattis då”

Han fortsätter:

– Överklagandenämnden menade att det var en ”mindre överträdelse” av Lampic, medan juryn på plats menade att det var en ”större överträdelse”. Men det här innebär att hon inte längre är diskad och får tillbaka sin pallplats.

– Det är inte vanligt att resultat ändras två gånger på det här sättet, men det har hänt förut och det kommer hända igen.

Pojkvännen och landslagsåkaren William Poromaa fick höra det nya beskedet efter söndagens jaktstart.

– Det var ett jävla daltande med den där placeringen, har de bytt tredjeplatsen fyra gånger nu? Då får man säga grattis då, säger han.

För landslagschef Anders Byström var det ett väntat besked.

– Det är tråkigt, det som vi har sett på video och som är sportsligt riktigt är att det var inget fel som Lampic gjorde. Det tror jag vi alla är eniga om. Det är nog bara att acceptera det, säger han.

– Vi trodde nog det skulle bli så här.


LÄS MER: Tour de ski 2021 – din guide till skidfesten i SVT

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Calle Halfvarsson visar upp nya kärleken 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.