Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Frida bryter touren

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

VAL DI FIEMME. Frida Karlsson bryter Tour de ski.

Smärtorna efter olyckan på hotellrummet är för stora – och hon vill inte ta några risker inför VM i Oberstdorf.

– Det här är någonting hon sett fram emot i flera år, så det är klart det var ett tungt beslut att ta, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson. 

Beskedet kommer med mindre än en timme till start i dagens sprint i Val di Fiemme.

– Hon provade på uppvärmningen, men känner att hon inte kan göra sig själv rättvisa och då är det bättre att stå över och fokusera på det som kommer, säger landslagschefen Anders Byström.

Var det tårar när hon tog beslutet?

– Nej, hon var ganska samlad ändå. Hon inser att det här är det bästa att göra just nu, även om det är tråkigt. Och hon var ledsen. Men vi tog beslutet tillsammans och hon sa det faktiskt själv: ”Det är nog bäst att inte köra”.

Frida Karlsson låg trea i Tour de ski med två etapper kvar att köra – en sprint och efter det den avslutande klättringen upp för monsterbacken Alpe Cermis. Och anledningen är alltså skadan som hon ådrog sig inför etapp fyra i Toblach.

”Svårt att andas”

21-åringen hängde sig i dörrkarmen inne på hotellrummet och gjorde chins för att aktivera musklerna – men dörrkarmen lossnade och hon for i golvet. Sen dess har Karlsson tävlat på smärtstillande.

Efter masstarten i går förklarade hon för SportExpressen:

– Det är hela högersidan av kroppen som vill krampa ihop och jag fick massa låsningar även i bröstryggen. Jag har svårt att andas.

Hur mycket påverkar det dig under loppet?

– Jag åker inte så som jag vet att jag kan och har inte den kropp som jag vet kan vara med och fajtas i toppen. Det är väldigt frustrerande att stå på startlinjen och vara där ute och veta att man inte åker med sitt hundraprocentiga jag.

Anders Byström bekräftar att det var samma känsla efter skidtestet i dag. Anledningen är påverkad, på grund av smärtorna i sidan av kroppen.

Frida Karlsson räcker finger åt dörrkarmen.
Foto: Instagram.
Trots skadan låg hon trea i Tour de ski.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Läkaren om beslutet

Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson har också varit inkopplad under morgonen.

– Det här är någonting hon sett fram emot i flera år, så det är klart det var ett tungt beslut att ta, säger Andersson.

– Men det är i sig ingen allvarlig skada, men vi ser till den totala belastningen och vill inte ta några risker inför VM i Oberstdorf.

Avhoppet innebär att Ebba Andersson nu tar över Karlssons tredjeplats i sammandraget. Hon låg tidigare trea. Andersson har 55 sekunder upp till tvåan Julia Stupak och 1 minut och 45 sekunder upp till ledande Jessica Diggins.

VM i Oberstdorf avgörs i slutet av februari.


LÄS MER: Tour de ski 2021 – din guide till skidfesten i SVT 

LÄS MER: Hotellchefen svarar – efter Fridas bild: ”Inte okej”

LÄS MER: Problemet för Ebba i jakten på totalsegern: ”Varför?”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.