Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge tänkte bojkotta – nu skjuts förbudet upp

Svenska vallateamet.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOPHER KELEMEN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Det nya fluorförbudet skapade upprorsstämning i skidvärlden.

Nu backar internationella skidförbundet (Fis).

Förbudet skjuts upp en säsong, och ska i stället börja gälla vintern 2021.

Redan under torsdagen rapporterade SportExpressen att fluorförbudet med största sannolikhet skulle skjutas upp. Och nu är det alltså bekräftat.

Efter att ha diskuterat saken på ett möte under fredagskvällen beslutade Fis Council, styrelsen i internationella skidförbundet, att förbudet inte börjar gälla den kommande säsongen, utan i stället från och med nästa säsong. 

”Den kommande säsongen kommer användas för ytterligare tester”, skriver Fis i ett pressmeddelande.

Även det internationella skidskytteförbundet (IBU) har tagit samma beslut. 

Därför infördes förbudet

Det var i slutet av förra året som Fis meddelade att ett fluorförbud skulle införas och träda i kraft redan till säsongen 2020/2021. Anledningen var att fluor anses vara farligt för både hälsa och miljö.

Men beskedet rev upp heta känslor i skidvärlden och det norska landslaget övervägde enligt TV2 att bojkotta hela världscupen om förslaget gick igenom. 

Varför? Först och främst eftersom landslagen ville ha mer tid på sig att ställa om till fluorfria alternativ. I dagsläget är nämligen fluorvallorna de klart mest effektiva.

Sen kom nästa problem: Hur skulle man kontrollera att ingen använder fluorvalla?

Det är problematiken med testningen som gör att både Fis och IBU väljer att skjuta på förbudet. 

Problem med testverktyg

Det tyska företaget Kompass har under den senaste tiden arbetat med att ta fram en så kallad ”fluorpistol” som på några sekunder ska kunna avgöra om det finns fluor i skidorna. Tanken är att den ska användas på alla skidtävlingar i framtiden. Men den är inte redo än.

Maskinen skulle varit klar i slutet av september och alla landslag var inbjudna till Kompass för att få testa den då, men den träffen fick ställas in.

”Resultaten i de interna testerna har inte varit tillfredställande”, förklarade Fis i ett brev som skickades ut till landslagen.

Och nu får alltså Kompass ytterligare ett år på sig att arbeta med fluorpistolen.

”Det har observerats misstag avgörande nog för att vi ska kräva vissa ändringar i designen”, skriver Fis. 

TV: Fem snabba med Charlotte Kalla

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.