Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebbas stora glädje efter första segern

Ebba Andersson i backen.
Foto: SVT.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Ebba Andersson var snabbast av alla upp för monsterbacken Alpe Cermis och tog sitt livs första världscupseger.

Men det räckte inte till totalseger i Tour de ski.

Hon slutade trea – bakom segrande Jessica Diggins från USA. 

– Det här har varit väldigt efterlängtat, säger Ebba Andersson.

Utgångsläget var tufft. Ebba Andersson låg två minuter och tio sekunder efter Jessica Diggins inför den sista etappen av Tour de ski – och hade dessutom ryskan Julia Stupak framför sig.

Men hon gjorde ett allvarligt försök att hota om totalsegern.

Andersson inledde masstarten offensivt och fick dessutom hjälp av Linn Svahn som la sig i spets och drev upp ett högt tempo direkt – i ett försök att skaka sig loss från Jessica Diggins.

– Linn Svahn gör ett väldigt bra jobb som hare, säger experten Anders Blomquist i SVT:s sändning från loppet.

Andersson jublar efter segern

Efter knappt 20 minuters åkning var Ebba Andersson framme vid foten av monsterbacken Alpe Cermis. Då hade hon fått en lucka på 15-20 meter ner till Diggins.

Och 23-åringen från Sollefteå satte högsta fart in i backen.

– Hon chansar lite här, säger Anders Blomquist.

I backen visade Ebba Andersson vilken enorm klättrare hon är. Hon lyckades hålla både Diggins och resten av rivalerna bakom sig – och var först över mållinjen.

Andersson tog därmed sin första världscupseger i karriären, efter att ha slagit rekord i antal pallplatser utan att vinna.

– Brukar man säga 20:e gången gillt eller? Det här har varit väldigt efterlängtat och något som varit ett av säsongens mål. Det känns bra att få till det under avslutande etappen med tanke på hur touren började för mig.

Storgrät i målfållan

Ebba Andersson slutade trea i Tour de ski trots att hon fick en tung start på touren i Val Müstair.

– Jag försökte hoppas på det men det var en kamp, för det mesta av mina tankar var att grubbla på varför det gick som det gick, säger Andersson till SVT.

Jessica Diggins gick i mål nio sekunder bakom Ebba Andersson och tog därmed hem totalsegern i Tour de ski. Ryskan Julia Stupak blev tvåa i sammandraget och Ebba Andersson trea.

Diggins storgrät i målfållan efteråt.

– Det var glädjetårar. Jag var glad över att det var över och att jag hade uppnått ett stort mål, säger Jessica Diggins.

– Alla dagar på touren var fantastiska och jag hade jättebra skidor. Det har varit härlig laganda varenda dag och det var viktigt. Jag är så stolt över mitt lag och jag är så glad.

Resultat: Final Climb

1) Ebba Andersson, Sverige

2) Jessica Diggins, USA +9,2

3) Delphine Claudel, Frankrike +32,6

4) Julia Stupak, Ryssland +40,0

5) Tatjana Sorina, Ryssland +1:03,3

6) Katerina Razymova, Tjeckien +1:17.4

7) Rosie Brennan, USA +1:17,8

8) Katharina Hennig, Tyskland +1:23,6

9) Anna Nesjajevskaja, Ryssland +1.27:6

10) Patricija Eiduka, Lettland +1:29,2

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.