Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Då tänkte jag: Är jag dum som är först här?”

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: MEEK, TORE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: SVT.
Foto: SVT.
Foto: SVT.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
1 / 7

Ebba Andersson blev trea på tremilen i Holmenkollen. 

Detta efter en oväntad spurtseger mot norskan Ingvild Flugstad Östberg.

– Det var nog ingenting jag hade räknat med, säger Ebba Andersson. 

Det blev en väntad utveckling på damernas tremil i Holmenkollen på söndagen. Therese Johaug gick tidigt upp i tät, och efter tre kilometers åkning var det bara ryskan Natalja Neprajeva som orkade hänga med. 

Där bakom jagade en svensk-norsk kvartett, med Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Ingvild Flugstad Östberg och Astrid Jacobsen. 

Efter ungefär sju kilometers åkning fick även Neprajeva släppa, och Johaug hade säkrat segern redan där. 

Vid det sista skidbytet skedde något som blev dramatiskt för loppets utveckling. Tre av åkarna valde att vika in till höger för att byta skidor – men Charlotte Kalla gjorde det inte. 

– Hon satsar rejält när hon går ut ur stadion. Det här är en chansning, sa kommentatorn Anders Blomquist i SVT. 

Charlotte Kalla struntar i skidbytet när topprivalerna valde att byta.Foto: SVT.
Foto: SVT.

Kalla tappade efter chansningen

Samtidigt strulade det för Ebba Andersson vid skidbytet. Svenskan var på väg in i fel depå, och tappade flera sekunder. Men missen blev inte speciellt kostsam för Andersson, som tillsammans med Ingvild Flugstad Östberg kunde jaga ikapp Charlotte Kalla. 

Den 21-åriga svenskan lyckades tillsammans med norskan ta sig förbi Kalla – och avståndet krympte rejält till Neprajeva på andraplatsen. 

Chansningen vid skidbytet såg ut att ha blivit kostsam för Kalla, som tappade i både glid och fäste mot Andersson och Östberg. 

Therese Johaug vann i överlägsen stil, 1,45 före tvåan Neprajeva.

– Så där överlägsen har ingen varit i damhistorien. Det är ett nytt kapitel som skrivs, säger experten Anders Blomquist i SVT. 

Foto: TORE MEEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ebba Andersson trea i Holmenkollen

Ebba Andersson lyckades bli trea, efter en imponerande spurtstrid mot Ingvild Flugstad Östberg – som vanligtvis ska vara vassare på ett upplopp.

– Tänk att hon vann den spurten, det trodde jag aldrig, säger kommentatorn Jacob Hård i SVT.

Även Ebba Andersson själv var överraskad:

– Det var nog ingenting jag hade räknat med. Där och då försökte jag våga tro på att det skulle vara möjligt, och de där sista meterna tänkte jag inte så mycket, utan gjorde bara. Det blev bra till slut. 

Foto: MEEK, TORE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Hon medger att det hela hade kunnat sluta med en taktisk miss.

– In mot ingången mot stadion tänkte jag: ”Är jag dum som är först över puckeln?”. Jag vet ju att det kan vara fördel att ligga bakom just där mot ingången av upploppet. Men jag hade bara siktet på mållinjen och tänkte att det får bära eller brista. När jag känner att Ingvild kommer på sidan är det bara att försöka bita ifrån och jag kände att det svarade bra. 

”Det betyder mycket”

Det här är Ebba Anderssons sjätte pallplats den här säsongen. Svenskan gick in i VM efter en sjukdomsperiod, och lämnade mästerskapet utan individuella medaljer. Däremot lämnade hon som bekant Seefeld med ett stafettguld.

– Jag är väldigt nöjd över att jag lyckades vinna den där spurten. Det betyder mycket att få kliva upp på pallen efter att ha haft några motigare veckor, och det ger självförtroende att vinna en spurt. Jag är inte så bortskämd med det, så det betyder mycket. 

Charlotte Kalla blev femma. Evelina Settlin stod för en imponerande insats och blev nia.

 

LÄS MER: Vinterstudion i SVT – allt om vinterns sändningar

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.