Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är full kris för svenskarna”

Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Maja Dahlqvist.Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Calle Halfvarsson.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
1 / 7

SEEFELD/STOCKHOLM. Ebba Andersson missar lördagens skiathlon. 

Detta på grund av irritation i luftvägarna.

– Hon har varit tvungen att hålla igen, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson.

– Det är full kris för svenskarna, säger experten Petter Skinstad till TV2

Ebba Andersson är tillsammans med Charlotte Kalla en av Sveriges största medaljhopp när det kommer till distansloppen på VM i Seefeld. 

Svenskan har tagit sex pallplatser i världscupen den här säsongen, och har varit före Charlotte Kalla vid flera tillfällen. 

På lördag avgörs damernas skiathlon över 15 kilometer, 7,5 kilometer klassiskt + 7,5 kilometer skejt. Ebba Andersson var fyra när distansen avgjordes på OS förra året, där Charlotte Kalla tog guld.

 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

MISSA INTE: VM-guiden – 204 sidor om vinterns mästerskap

Skid-VM 2019: Ebba Andersson missar skiathlonen

Den sistnämnda kommer till start i lördagens skiathlon, men nu meddelar det svenska landslaget att Ebba Andersson missar tävlingen. 

”Tyvärr har Ebba Andersson haft en irritation i luftvägarna ett par dagar. Hon är nu nästan återställd men väljer att avstå morgondagens tävling”, skriver landslaget i ett meddelande. 

– Hon har i ett par dagar känt en irritation i luftvägarna, så hon har varit tvungen att hålla igen. Det har inte utvecklats till någon förkylning, vilket är skönt. Men hon har inte fått den förberedelse hon har velat eftersom hon har hållit igen träningsmässigt för att det inte skulle bli värre, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson. 

Det var pressträffar i tisdags, kände hon redan då att starten var i farozonen?

– Kanske, jag vet inte. Det törs jag inte säga.

Men hon är klar till att träna nu, men inte i tävlingsform?

– Det är så det är. Hon har ju inte blivit förkyld men hon känner sig inte redo att tävla. Det är trist, men det finns ju fler lopp och det kanske är ett bra sätt att komma in i mästerskapet genom att inte tävla nu.

Sveriges landslagschef Rikard Grip säger att Andersson tränar lätt redan under fredagen, och menar att tisdagens lopp över tio kilometer klassiskt inte ska vara i fara.

– Jag har mycket gott hopp om att Ebba kan köra nästa lopp, säger Grip.

Det gör även tränaren Magnus Ingesson. 

– Vi tog beslut nu på förmiddagen. I går hade vi det öppet. Det har inte blivit sämre, snarare bättre så jag tror inte det ska vara några problem i och med att det blir bättre och bättre. Kroppen är pigg, hon är i ganska bra form, säger han och fortsätter: 

– Ebba har tagit det här bra. Men det kommer nog bli jobbigt för henne i morgon, när loppet går.

Norge efter beskedet: ”Lider med Sverige”

Den norske damtränaren Ole Morten Iversen tycker synd om Andersson.

– Nej? Fan. Det är stolpe ut för Sverige nu.

– Det påverkar inte loppet för vår del, vilka som startar i övriga nationer bryr vi oss inte om. Men det är en åkare mindre som har chansen att följa med Therese Johaug. Det är synd. Men om det är en irritation i luftvägarna så har läkarna säkert kontroll på situationen och det är ett klokt beslut att stå över.

Norges landslagschef Vidar Löfshus:

– Nej, är det sant? Ebba var ju den vi såg som största utmanare till våra tjejer. Jag lider med Sverige.

TV2:s expert menar att Anderssons återbud till skiathlonen bådar illa för de svenska medaljchanserna. 

– Det är full kris för svenskarna. Det är väldigt synd om Ebba själv med, för hon har verkligen tagit stora kliv och är den som kunde ha gett Therese Johaug en riktig match om guldmedaljen. Det här var det sista Sverige behövde, säger han till TV2

Sverige-laget till skiathlon i VM 2019

Den 21-åriga talangen har varit erkänt att hon vet om att hon tillhör några av medaljkandidaterna, men har inte velat dela med sig av något tydligt resultatmål. Så här har Andersson sagt om sina förväntningar på VM till SVT:

– Jag är fullt medveten om att jag har goda chanser att knipa en medalj. Jag vet hur mycket som ska till, därför försöker jag vara ödmjuk inför det som kommer här framöver. Jag har absolut drömmar, men dem har jag gärna för mig själv.

På damsidan ställer Sverige upp i skiathlonen med Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Frida Karlsson och Evelina Settlin. Herrarnas lag består av Daniel Rickardsson, Jens Burman, Björn Sandström och Oskar Svensson. 

 

LÄS MER: ”Till slut känner jag mig bara spyfärdig”

LÄS MER: Ilskan mot Kläbo – kräver diskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.