Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dramat: ”Allting var jätteförvirrat”

Ebba Andersson trodde först att hon blivit trea, men fick sedan beskedet att hon var fyra. För Expressen berättade hon om förvirringen.
Foto: SVT
Åkarna efter målgångFoto: TOMAS PETTERSSON
Foto: SVT

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Therese Johaug vann på nytt, följd av Ingvild Flugstad Östberg. 

Kampen om tredjeplatsen blev mer spännande – och oklar. 

Ebba Andersson stod till en början i SVT:s grafik som trea, men efter målfoto stod det klart att hon förlorat kampen mot Theresa Stadlober. 

– Ingen var säker på vad som hände, allt var jätteförvirrat, säger Stadlober. 

– Hon var överlägsen förra helgen och är storfavorit här. Hon blir svår att slå, men jag ska försöka. 

Så sa Ingvild Flugstad Östberg till NRK kort innan starten på skiathlonen i Oberstdorf. Hon hänvisade till Therese Johaug – och Östberg fick rätt. 

Johaug satte föga överraskande tonen för loppet och satte hög fart direkt. Sex-sju minuter in i loppet skaffade sig Johaug en lucka ner till sina närmsta konkurrenter och vid skidbytet hade hon 11 sekunder ner till just Ingvild Flugstad Östberg. 

För svensk del då? Den klassiska delen gick tungt. Ebba Andersson var närmast Johaug, 16 sekunder efter vid skidbytet. Charlotte Kalla var 52 sekunder bakom och duon Emma Ribom och Moa Lundgren växlade 55 sekunder efter. 

Therese Johaugs nya succé – tangerar Björgens rekord

Efter skidbytet så satte Andersson dock rejäl fart. Hon hämtade in försprånget som Östberg hade och la sig i rygg på norskan, tätt följd av Heidi Weng, Krista Pärmäkoski och Theresa Stadlober. 

Johaug gick inte att rå på. 

Hon åkte in i överlägsen stil och tar sin åttonde världscupsseger i skiathlon. Det är ett tangerat rekord, ett rekord hon delar med Marit Björgen. 

Bakom Johaug blev avslutningen spännande. 

Trion Östberg, Andersson och Stadlober ökade frekvensen och lämnade Weng och Pärmäkoski bakom sig. På upploppet hade Andersson tredjeplatsen, men fick inte tillräckligt med fart med sig in för att klara av att hålla Stadlober bakom sig. 

Östberg blev tvåa bakom Johaug, följd av Stadlober och Andersson slutade fyra. 

Lundgren gjorde snabbaste skidbytet

Moa Lundgren gjorde det snabbaste skidbytet av alla. Hör henne berätta om sitt knep.

Förvirringen efter målgång

Även om det inte var helt tydligt till en början. I SVT:s grafik stod Ebba som trea i någon sekund och i FIS officiella tidtagning skrev de att målfoto krävdes för att kunna se vem som tog tredjeplatsen. 

Så efter målgång uppstod lätt förvirring medan alla åkare stod och väntade på ett slutgiltigt besked. Det kom och förkunnade det de flesta kände på sig, att Andersson hamnade utanför pallen. 

– När jag passerade mållinjen så hade jag känslan att jag var trea. Men ingen var säker på vad som hände. Ebba frågade mig: ”är jag trea eller inte?” Det var jätteförvirrat. Jag var den lyckosamma i slutet, säger Stadlober och fortsätter: 

– Det var väldigt tajt. I slutet är jag väldigt glad, men jag tror att Ebba är väldigt ledsen nu. 

Andersson var besviken, men brydde sig inte så mycker över förvirringen. 

– Det är kanske lite förvirrande, men jag la inte så mycket kraft på det, säger Andersson. 

– Jag är en besviken fyra. Jag är inte nöjd med hur jag disponerade loppet. 

Näst bästa svenska blev Moa Lundgren, som efter ett blixtsnabbt skidbyte körde upp sig och slutade 11:a, 1.36 bakom. Charlotte Kalla blev 12:a, 1.38 bakom Johaug. 

– Jag kom ut ganska bra, men fick börja slita ganska tidigt. Det var jobbigt ute i spåret i dag. Första gången i långbacken fick jag ligga på mina marginaler, säger Kalla till SVT.

Emma Ribom slutade på plats 15, följd av Anna Dyvik på plats 27 och Elina Rönnlund på 28:e plats. 

Här tappar Ebba Andersson pallplatsen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.